Hazai hírek

Mit érdemel az a bűnös…

Andrej Danko plágiumbotránya után az újonnan alakult parlamentben is szépen jönnek elő a kellemetlen szakdolgozatok. Mára kiderült, hogy nemcsak Petra Krištúfková, hanem pártfőnöke, Boris Kollár is lopta a diplomamunkáját. A politikában úgy látszik fertőző a plagizálás.

„Mit érdemel az a bűnös, kinek záloga a kezemben van?”

Plágiumnak vagy plagizálásnak nevezik azt a cselekedetet, ha valaki egy másik ember munkáját saját publikált munkájában hivatkozás, forrásmegjelölés és/vagy szerzői engedély nélkül felhasználja, azt sajátjaként tünteti fel, és ezzel az eredeti szerző jogait sérti. Wikipédia

Kérdezhetnénk a politikusok végzettségét vizsgálgatva, de mivel ez egy iskolákkal, iskolaüggyel foglalkozó portál, tegyük fel inkább úgy a kérdést, hogy mit érdemel az az iskola, ahol lehetővé teszik, hogy egyesek tanulás és befektetett munka nélkül bármilyen egyetemi titulust szerezzenek. Ugyan ehhez az egyetemek önkormányzatiságának hála a politikusoknak nem sok mondanivalójuk lehet, de nem hallani, hogy az egyetemek rektorai, szenátusai egyértelmű álláspontot fogalmaznának meg ezekben az ügyekben. Ugyanúgy, ahogy az előző esetekben is, a „holló a hollónak nem vájja ki a szemét” vagy a „kéz kezet mos” elv érvényesül.

Mindenesetre mi szeretnénk felszólítani az egyetemi tanárokat, tisztségviselőket, hogy érdemben foglalkozzanak a kérdéssel és döntéseket is hozzanak annak megakadályozására, hogy az ilyen esetek még jobban lerombolják az egyetemi végzettség renoméját.

https://eduline.hu/felsooktatas/plagiumkereso_4VI5FJ

https://kopi.sztaki.hu/

https://www.plag.hu/

https://odevzdej.cz/