Hazai hírek

Gröhling 2022-ben harcolni akar a pedagógusbérek emeléséért

pedagógusbérekA pedagógusbérek emelése – ezt nevezte fő célkitűzésének Branislav Gröhling oktatási miniszter, amikor az állami hírügynökség megkérdezte, mit szeretne elérni 2022-ben.

„Úgy gondolom, az oktatásügy az egészségügy után a második terület, amelyet a legjobban érintett a járvány” – tette hozzá indoklásképpen. A pedagógusbérek emelése nem az oktatásügy hatásköre, hanem a pénzügyminisztériumé. Gröhling korábban elmondta, vitában áll emiatt Igor Matovičcsal, és a választási ígéreteire is emlékeztette a pénzügyminisztert (minden évben 10 százalékos emelés), de pénzt nem kapott a tárcától nagyobb béremelésre.

A tanítók bére 3 százalékkal emelkedik idén, de csak júliustól.

Az Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezete (OZPŠaV) ezért még decemberben sztrájkkészültséget hirdetett és 10 százalékos béremelést követel minden iskolaügyi alkalmazott számára. Januárra figyelmeztető akciókat, akár sztrájkot is kilátásba helyezett a szakszervezet, de részletekről idén még nem nyilatkozott.

Gröhling egyébként a tervei közt még felsorolta, hogy folytatni akarja a 2021-ben megkezdett projekteket, például az Együtt okosabban korrepetálási programot, és megjegyezte, hogy fel kellene számolni a kétműszakos, délelőtti és délutáni oktatást.