Kitekintő

Az iskolák jóval kevésbé terjesztik a koronavírust, mint gondolták

koronavírusEgy kétezer fős, diákokat és tanárokat is vizsgáló, májusban kezdett német kutatás szerint nagyon kevés antitestet találtak a vizsgáltak vérében, ami arra enged következtetni, hogy az iskolák jóval kisebb szerepet játszanak a koronavírus terjesztésében, mint gondolták.

Egy szászországi kutatás eredményeit ismertette a portfolio.hu a CNBC nyomán. 2045 németországi tanárt és diákot teszteltek még májusban, és mindössze 12 mintában találtak koronavírusra utaló antitesteket. Három olyan iskolában is teszteltek, ahol koronavírusos eseteket fedeztek fel, és 24 olyan alanyt is megvizsgáltak, akiknek a háztartásában volt koronavírusos beteg. Ennek ellenére az említett 24 főből csak egy alanynál mutattak ki antitesteket.

Az eredmények és a kutatók megítélése szerint eddig túlbecsülték a vírus terjedését, az iskolák nem voltak valódi gócai a vírusnak, és vélhetően nem is lesznek. A gyerekek kevésbé terjesztik a vírust, mint azt korábban hitték.

Egy másik, nemrégiben bemutatott brit antitest-kutatás eredményei szerint a koronavírus elleni védettség csak néhány hónapig tart azoknál, akik megfertőződtek, az antitestek gyorsan csökkentek a vérben, tehát újra megfertőződhetnek.