Kitekintő

Iskolakezdés Európában járvány idején

Nincsenek könnyű helyzetben az európai országok, néhány nap van hátra és kezdődik a tanév, miközben a koronavírus-járvány felszálló ágban van a kontinensen – állapítja meg az Euronews..

Az uniós tagállamok kormányainak olyan intézkedésekről kell dönteniük, amelyek nem lehetetlenítik el az oktatás elindulását, ugyanakkor a biztonságot is garantálják.

A legelső kérdés a maszkviselés.

Franciaországban a tanároknak óra közben is viselniük kell. Spanyolországban a pedagógusoknak és a tanulóknak egyaránt csak akkor kell felvenni, ha nem tartható meg az ajánlott távolság, míg Hollandiában nem kötelező a maszk.

Dániában a tanórák hosszán is rövidítettek, sőt, ezt a mintát már több ország is átvette.

Egyes tárgyak online oktatása több helyen lesz bevett eszköz a vírus terjedésének megállítása érdekében.

A higiénés szabályok is eltérőek: a német hatóságok sűrű kézmosást szorgalmaznak, a spanyol iránymutatás pedig az iskolaépületek minimum napi egyszeri, a mosdók minimum napi háromszori takarításáról szól.

Ha egy diáknak vagy egy tanárnak pozitív lesz a koronavírus-tesztje, az lenne a cél, hogy egyetlen fertőzés miatt ne kelljen egész iskolákat bezárni. Ehhez képest Németországban például már több oktatási intézményben biztosan nem kezdődhet el időben a tanítás ilyen okok miatt.

Az is kérdés, hogy mely hatóságok hozzanak döntéseket járványügyben. Egyes országokban, például Franciaországban és Olaszországban a nemzeti hatóságok illetékesek, míg máshol regionális szinten születnek döntések sőt, bizonyos kérdésekben az oktatási intézmények saját hatáskörben rendelkezhetnek.