Kitekintő

Karantén a nem ingázó diákoknak?

A vajdasági Magyar Szó is a Magyarország által szeptember elsején bevezetett határzárral, és annak a Magyarországon tanuló külhoni diákokkal kapcsolatos kérdéseivel foglalkozott. Értesüléseik szerint a nem naponta, 30 km-es körzetből ingázó diákokra karantén vár.

A Magyar Szó szerkesztőségét megkereste egy magyarkanizsai szülő, akinek Szegeden tanuló gyerekét (a többi vajdasági diákkal együtt) a tanév megkezdése előtt karanténba szeretné helyezni a kollégium vezetősége. Az érintett szülő csatolta az intézményvezető erről szóló levelét is, amelyből kiderül, hogy a karantén minden külföldről érkező határon túli magyar diákra egyaránt vonatkozik. Őket a Szegedi Városi Kollégium egy elkülönített tagintézményébe, a Gábor Dénes Tagintézménybe helyezi, mégpedig nemcsak a karantén idejére, hanem a teljes tanévre. A kollégium vezetősége ezeket az intézkedéseket az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott, a 2020/2021-es tanévre vonatkozó intézkedési tervre hivatkozva teszi meg. A minket megkereső szülő szerint az intézkedés diszkriminatív a határon túli diákokkal szemben, ráadásul az említett intézkedési terv rendelkezéseivel is szembe megy.

kollégium
Fotó: Pannon RTV

Az EMMI intézkedési tervében egy külön pont foglalkozik a külföldről érkező kollégiumi tanulókkal. E szerint azokat a diákokat, akik sárga besorolású országból (így például Szerbiából) érkeznek, már a határátlépéskor házi karanténra kötelezik, ezért számukra a kollégiumnak elkülönített elhelyezést kell biztosítania. Vagyis nem a kollégiumnak kell a gyerekeket karanténra köteleznie, ők csupán a karanténba helyezett diákok elhelyezését és ellátását biztosítják. Ráadásul az intézkedési terv tartalmaz még egy nagyon fontos mondatot, miszerint „karantén nélkül léphet az országba a határ 30 km-es sávjából ingázó tanuló”.

Az intézkedési tervvel kapcsolatban kerestük az EMMI-t is, arra voltunk kíváncsiak, hogy ki számít ingázó tanulónak, illetve hogy a kollégium rendelhet-e el karanténkötelezettséget azoknak a diákoknak, akiket a határátlépéskor nem köteleznek erre. Válaszuk szerint ingázó tanulónak az minősül, aki a határ 30 km-es övezetében lakik, és a határátlépéstől számított 24 órán belül elhagyja az országot. Ebből az következik, hogy a tanítási napokat szegedi kollégiumban töltő, hétvégékre hazajáró diák nem ingázik, így nem is mentesül a karanténkötelezettség alól. A másik kérdésünkre nem adtak egyértelmű választ, mindössze azt mondták, hogy a karantén szabályait az erre vonatkozó jogszabályok határozzák meg. Ha piros vagy sárga besorolású országból érkezik a tanuló, és nem rendelkezik negatív teszteredménnyel, ebben az esetben a kollégiumban tölti el a karantén időszakát, a megfelelő szabályok betartásával.

 Szebenyi Pétertől, a Szegedi Városi Kollégium intézményvezetőjétől megkeresésünkre a következő választ kaptuk:

– Az EMMI által kiadott: A 2020/2021. tanévben a köznevelési intézményekben a járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrendről című Intézkedés Terv 5. fejezetében (5.1 – 5.4) leírtak szerint járunk el.  A kollégiumi jelentkezések szerint 219 fő határon túli magyar (zömében vajdasági) diákunk érintett. Őket a mai napon a Gábor Dénes Tagintézményünkbe (Szeged, Mars tér 14.) elkülönítve költöztetjük be. Az érkezésük folyamatban van, a diákok jelentős része – 18 óráig 188 fő – már megérkezett, de akár késő estig jöhetnek, sőt még holnap a reggeli órákban is érkezhetnek. (Senkit nem hagyunk az utcán.) Megérkezésüket követően már 14 órától elkezdődött  – az SZTE akkreditált labor munkatársai által –  a tesztelésük (mintavétel), amely a holnapi napon befejeződik. A mai napon 18 óráig 141 db mintavétel már megtörtént.

Gyorsított eljárással történik a kiértékelés. Reményeink szerint minden diák tesztje negatív lesz és akkor már nem lesznek a mozgásukban korlátozva, – a „karantén” egy negatív teszt után megszűnik – de az első teszt levétele után 48 óra elteltével még egy kontroll teszt kötelező lesz a számukra. A tesztelések költségét a magyar állam finanszírozza.

Az 5. pontban megfogalmazott kérdésére, miszerint „Amennyiben az érintett diákok a tanév során hazalátogatnak, visszatérésükkor ismét karanténba kell  vonulniuk?” Jelenleg azt tudom válaszolni, hogy az akkori szabályozás, utasítás szerint fogunk eljárni. Ami a kollégista diákok hétvégi elhelyezését illeti: A diákok tanév közben a  hétvégéken – a járványügyi helyzettől függetlenül  – eddig is jelentkezhettek a kollégiumokban történő hétvégi ittmaradásra.  (Legfeljebb költséghatékonysági tényezők miatt összevontuk a jelentkezőket az öt kollégiumunkból egy kollégiumba.) A hétvégéken a diákok folyamatos tanári felügyeletet kapnak, a kollégiumi ellátás is (szállás, tiszta ágynemű, melegvíz…) államilag finanszírozott. A kollégiumban hét közben és hétvégén is csak az étkezésért fizetnek a diákok (a szülők). A  legjobb tudásunk szerint, nagyon nagy odafigyeléssel járunk el – áll Szebenyi Péter intézményvezető válaszában.

https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/3c26563b389056f4b8ca6b5e062f333d196f6dcb/megtekintes

Forrás: