Hazai hírek

A lakosság negyede se oltatná be magát koronavírus ellen

vakcinaCsupán az emberek 23,5 százaléka oltatná be magát koronavírus ellen, ha már lenne vakcina. Ez a Szlovák Tudományos Akadémia felméréséből derült ki, az intézmény a járvány tavaszi kitörése óta rendszeres felmérésekkel szondázza az ország hangulatát.

Áprilisban még 41 százaléknyian oltatták volna be magukat. A csökkenés annak a jele, hogy egyre többen hiszik, a koronavírus nem olyan veszélyes, mint azt a kormányok állítják.

„Az oltásellenesség összefügg a koronavírussal kapcsolatban terjedő összeesküvés-elméletekkel, például arról, hogy mesterségesen állították elő, laboratóriumban” – mondta a TASR hírügynökségnek Robert Klobucký, a tudományos akadémia szociológusa.

Ugyanakkor ha a munkaadó rendelné el az oltást és a költségeit is állná, akkor a megkérdezettek fele oltatná be magát.

A pártszimpátiát és a legutóbbi parlamenti választáson leadott szavazatot figyelembe véve a legtöbben a PS-SPOLU hívei közül oltatnák be magukat (50 százalék), majd a Za ľudí (43,8%) és az SaS (43,2%) következik. A legkevesebben Marian Kotleba hívei közül vennének részt ilyen oltáson (12%). A reprezentatív felmérés során 1000 embert kérdeztek az online térben. (l)