Hazai hírek

A tanárok értékelhették az igazgatók munkáját

igazgatók, értékelés, kérdőív, pedagógusok, pedagóguskamara, SKÚA pedagógusok fele se töltötte ki az igazgatók munkáját értékelő kérdőívet, és kérdéses, mennyire volt garantált az anonimitás.

A Szlovák Pedagóguskamara (SKU) szervezésében tavaly nyáron értékelhették először a pedagógusok és az iskolaügyi szakdolgozók az igazgatók munkáját, a felmérésről korábban itt írtunk részletesen: Most az iskolaigazgatót fogják osztályozni a tanárok

A kérdőíveket 2022 júniusa és augusztusa között lehetett kitölteni, az eredmények értékelése még mindig zajlik.
A pedagóguskamara szerint azonban legfeljebb félsikerről lehet beszélni, ugyanis az általa kidolgozott elektronikus kérdőíves rendszert (https://www.anonymnydotaznik.sk/, https://help.edupage.org/) csupán 1710 iskola használta, és 37 554 pedagógiai alkalmazott töltötte ki (a pedagógusok és az iskolaügyi szakdolgozók csupán 42 százaléka). A pedagógusok önkéntesen töltik ki az űrlapokat, nem lehet erre kötelezni őket.
A kamara kifogásolja, hogy a névtelenséget garantáló kérdőív helyett sok iskola saját elektronikus kérőívet készített, illetve papírra nyomtatott kérdőívet tölthettek ki a tanárok. Ezeknél a kérdőíveknél szerinte nem garantált a névtelenség, és mivel a nyomtatott kérdőívek összegzése sokkal tovább tart, mint az online felmérésé, egyáltalán nem logikus, hogy sok iskola ezt az utat választotta.

Ezt támasztja alá egy tanártól kapott levél, amelyből a kamara részletet közölt.

„A reggeli megbeszélésen az igazgatónő bejelentette, hogy kérdőívet töltünk ki, és a munkáját fogjuk értékelni – „anonim” kérdőívben. Ezután szépen mindenkinek elmagyarázta, hogy tulajdonképpen nem őt értékeljük, hanem az iskolát, és ugye nem akarjuk rontani az intézményünk hírnevét. Ezután az egyik osztályban közösen kitöltöttük a kérdőívet, az ő felügyelete mellett. Senki sem merte beleírni a véleményét”

– írta a kamarának egy pedagógus.

igazgatókA felmérés részeredményeiről ITT számolt be a pedagóguskamara.