Kitekintő

Angliában tanulni a Brexit után?

Az angol egyetemek még mindig a népszerűségi lista csúcsán állnak, ha nemzetközi egyetemekről van szó, azonban a Brexit a diákok helyzetét is megbonyolíthatja. Mutatjuk, hogyan igényelhettek vízumot.

Ha jövőre szeretnétek külföldre felvételizni, akkor bizony már az új rendszerben kell intéznetek az országba történő belépést. A brit parlament ugyanis 2020. szeptember 10-én fogadta el az új bevándorlási szabályokat, amelyek a tengerentúlról és az Európai Unióból 2021. januártól érkező diákokra egyaránt vonatkoznak majd.

Az eredeti (2021. januári) időponthoz képest azonban hamarabb, már 2020. október 5-től megnyílik a vízumigénylés az Egyesült Királyságban továbbtanulni vágyó nemzetközi diákoknak – írja az Engame oldalán.

Az új rendszerben 70 pontot kell majd elérni a diákvízum elnyeréséhez. A megfelelő pontszám az alábbi feltételek teljesítésével érhető el: Offer (ajánlat) egy államilag elismert oktatási intézménytől, angol nyelvtudás és a tanulmányok idejére szükséges anyagi fedezet biztosítása.

Új szabály: aki megy, maradhat is

Az egyetem befejezése után további két évig maradhatnak és vállalhatnak bármilyen munkát az országban azok, akik egy egyesült királyságbeli felsőoktatási intézménynél szereznek diplomát (doktori végzettséget szerzők esetében ez három év). A kettő (vagy három) év letelte után megfelelő munkahely találása mellet munkavállalói vízumra válthatnak.

Elképzelhető, hogy a Brexit után jelentősen visszaesik az Egyesült Királyság egyetemein az Európai Unióból érkező hallgatók száma.

Ezért több intézmény is csökkentené számukra a tandíjat – írja a Politicora hivatkozva a hvg.hu. A brit uniós kilépés lezárultáig még ugyanaz a támogatási rendszer vonatkozik az országban tanuló EU-s hallgatókra is, mint a brit állampolgárságúakra.

Tandíj

brexitAz Európai Unió diákjai 2021 augusztusától nem jogosultak tandíjtámogatásra – jelentette be az Egyesült Királyság kormányának nevében Michelle Donelan felsőoktatásáért felelős miniszter.

A miniszter által kiadott nyilatkozat szerint, „az EU-ból való kilépésről szóló döntésünket követve, az EU, az Európai Közösség és Svájc állampolgárai már nem jogosultak az Egyesült Királyság állampolgárait megillető (home-fee) tandíjra, valamint a 2021-22-es tanulmányi évben kezdődő egyetemi alapképzések, posztgraduális vagy egyéb felsőoktatási képzések pénzügyi támogatására [diákhitelt folyosító] Student Finance England-től”

A University College London (UCL) vezetősége korábban jelezte, hogy a legtöbb, uniós tagországból érkező diákot befogadó egyetem kész alternatív forrásokat találni arra, hogy továbbra is fent maradjanak a brit egyetemek a diákok kedvelt célpontjai között. Más neves brit egyetemek is megkezdték az EU-s diákokat a következő évtől támogató pénzügyi megoldások kidolgozását. Az egyetemek által nemzetiségi alapon felajánlott kedvezmények viszont sérthetik a megkülönböztetést tiltó törvényeket.

Az oktatási miniszter nem adott egyértelmű választ a kérdésre, mi lehet a megoldás. A szóvivő szerint az egyetemek maguk határozhatják meg díjszabásukat, illetve felelősek azért is, hogy megfeleljenek a törvényben szabott kötelességeiknek.

Forrás: