Hazai hírek

Matovič: Ha kibírják, az alsósok is viseljenek arcmaszkot

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő azt javasolta a hétfői (augusztus 17.) sajtótájékoztatóján, hogy ha az alapiskolák alsó tagozatos tanulói képesek viselni az arcmaszkot az osztályokban is, a tanítás alatt, akkor viseljenek maszkot.

„Minél több alsó tagozatos gyerek fogja hordani az arcmaszkot, annál hatékonyabban fogják megóvni a saját egészészségüket, illetve az osztálytársaik egészségét. És annál hatékonyabban tudjuk megakadályozni, hogy a betegség elterjedjen egy osztályon belül, aztán pedig máshol is”

– hangsúlyozta a miniszterelnök. Hozzátette: megérti, hogy a kisgyerekek nehezen lélegeznek az arcmaszk alatt. „De ha a gyerekek 70-80 százaléka kibírja, az még mindig jobb, mintha azt mondanánk, hogy senkinek sem kell hordania” – fűzte hozzá.       Matovič bevallása szerint a pandémiabizottságnak azt javasolta, hogy minden gyerek viseljen arcmaszkot az iskolákban. „Aztán jött Branislav Gröhling (SaS) miniszter úr, és azzal érvelt, hogy az alsó tagozatosok nem fogják kibírni” – mondta a kormányfő.

Az új tanév első két hetében az alapiskolák felső tagozatos tanulóinak és a középiskolásoknak kötelező lesz arcmaszkot hordaniuk az osztályokban is. Az alsó tagozatosoknak és az óvodásoknak nem kötelező feltenniük az osztályokban, de az osztályokon kívül, az iskolák belső tereiben mindenkinek hordania kell, kivéve étkezés közben. Erről az egészségügyi tárca tájékoztatott a közösségi hálón.


Mivel a gyerekek számára nem olyan egyszerű egy megfelelő méretű maszk beszerzése, javasoljuk, hogy a kényelmes viselés érdekében a szülők varrjanak méretre szabott maszkot a gyerekeknek.

3 méretben – kisgyermekek, fiatal gyerekek, tizenévesek és felnőttek számára, becsült költség: 1–5 EUR

arcmaszk

Ingyenes arcmaszk szabásminta és bemutató a kétrétegű maszk varrásához. Három méretben, kisgyermekek, fiatal gyerekek és felnőttek, cserélhető rugalmas szalaggal.

Az ilyen típusú maszk nem helyettesíti a sebészmaszkot vagy a légszűrős maszkokat. Arra jó, hogy a levegő nem jut be egyenesen a tüdőbe, de ha hazaérkezés után nem főzzük ki, vagy mossuk ki mondjuk szappannal – mert még a legegyszerűbb szappan is lazán oldja a zsírt, így a vírusok védőburkát is – és nem szárítjuk, vasaljuk meg, akkor az előző nap belekerült kórokozók vígan fertőzhetnek akkor is, amikor éppen fel szeretnénk a maszkot tenni. Ezek a maszkok inkább arra jók, hogy a köhögő, tüsszögő ember ne fertőzzön meg másokat.

Anyagok

  • 1. Felső szövet (pamut), 30 x 15 cm, előmosás után
  • 2. Bélelőszövet (pamut vagy flanel), 25 x 15 cm, előmosás után
  • 3. Kerek zsinór, gumiszalag

 

Eszközök

  • 1. Szabászati alapkellékek
  • 2. Varrógép vagy kézi varrókészlet
  • 3. Vasaló
  • 4. (Patchwork) jelölő a szabásminta pontos átjelöléséhez és papír

Utasítás

  1. Töltse le és nyomtassa ki az Arcmaszk szabásmintáját.
  2. Rögzítse a szövethez, jelölje ki a szöveten és vágja ki a szövetdarabokat, de adjon hozzá egy centit minden oldalhoz, hogy legyen mit felhajtani és összevarrni!
  3. Varrja össze, illessze be a görbét a varrás mentén, fordítsa az arcmaszkot jobb oldaláról kifelé.
  4. Varrja a füleket az arcmaszkhoz. Helyezze be az elasztikus zsinórt a fülzsebbe.

További részletek az arcmaszk varrásáról

Töltse le és nyomtassa ki az  Arcmaszk szabásmintát külön. Ne méretezze a nyomtatást, hanem teljes méretben nyomtassa ki. A 2″ (5,1 cm) méretarányú jelöléssel ellenőrizheti, hogy a megfelelő méretben nyomtatja-e.

Vágja ki a választott méretet. [Megjegyzés: Ez egy pdf dokumentum, amely új lapon vagy ablakban lesz megnyitva, vagy letöltést kér. Ellenőrizze, hogy számítógépe rendelkezik-e a támogatott szoftverrel, hogy a megfelelő módon tudjon működni. Nyissa fel a számítógép „felugró ablakok blokkolóját” ezen a webhelyen, ha engedélyezte azt.]

Fontos: Ne nyomtassa ki a mintát a böngészőből, a méret nem lesz megfelelő. Nyissa meg a pdf mintát az Adobe Readerben vagy az Adobe Pro alkalmazásban, és onnan nyomtasson!]

arcmaszk varrás minta

Hajtsa félbe a felső szövetet úgy, hogy a hátoldala egymással szemben legyen, és rögzítse a papírmintát a kétrétegű szövetre. Vágja le a szövetet 1 cm ráhagyással, kivéve a fül oldalát. Vágja le a szövetet a fülrész oldalán 2,5 cm ráhagyással.

Helyezze a papírmintát a réteg közé, vigye át a szabásmintát az anyagra a nyomókerékkel vagy más jelöléssel.

Távolítsa el a gombostűket és a papírmintát, kezdjen varrni.

Ismételje meg ugyanazt, mint a fölső szövettel, kivéve a fül oldali varratot. Vágja le a szövetet a fül oldalán ráhagyás nélkül.

Arcmaszk

Fordítsa az arcmaszk fölső darabját jobb oldalával egymással szembe, varrja meg az arcmaszk középvonalát.

Óvatosan fordítsa ki a maszkot, simítsa ki a varratokat.

Arcmaszk

Szabja ki a bélést és illessze a fölső anyaghoz a varrásvonalhoz közel.

Ismételje meg a varrást a bélésrészen.

Arcmaszk

Hajtsa le a bélést, és helyezze rá a fölső arcmaszkra, igazítsa be a középső varratvonalat, rögzítse és varrja fel a felső és az alsó sort.

Fordítsa kifelé a maszkot a jobb oldaláról. Finoman igazgassa el a varratot.

Így néz ki belülről ebben a szakaszban. Az oldalsó fül fölső szövete hosszabb, mint a bélésdarab. Ez lesz a gumizsinór zsebe.

Arcmaszk

Hajtsa be az anyagot 1 cm-en az oldalfül elvarratlan szélén, hajtsa ismét úgy, hogy az első hajtogatási él 1 cm-s legyen a bélés elvarratlan szélétől.

Varrja le egyenes vonallal, ne felejtse el elvégezni néhány hátsó öltést a szál végének rögzítéséhez.

Mérje meg és vágja le a szükséges rugalmas szalag, gumiszalag hosszát (általában az arc méretétől függően 15-20 cm körül).

Helyezze be az gumiszalagot a zsebbe, és kösse a végét csomóra.

arcmaszk elasztikus

Ismételje meg ugyanazt a másik oldalra. Húzza meg az elasztikus szalagot, amíg a csomók nem rejtőznek a zsebében.

Viselés alatt lélegezzen normálisan!

UPDATE: A gumiszalag viselésének másik módja, amely kevésbé terhelő a füle számára.

A gumiszalag két részben való felhazsnálása helyett használja a teljes hosszúságot, és helyezze a zsebekbe a képen látható módon, kössön össze egy csomót, és rejtse el a csomót a zsebben.

Így viselje arcmaszkot, a fej hátulján rögzített gumiszalaggal.

Ezzel a módszerrel nem irritáljuk a fület.

 

Arcmaszk zsebbel a szűrőbetéthez

 

Szabja ki az összes anyagot a szabásminta alapján.

Hajtsa le a szövet hátoldalát egymással szemben, helyezze rá a papír sablont, rögzítse.

Vágja ki az anyagot 1 cm ráhagyással, az arcmaszk oldala kivételével: 2,5 cm a külső réteghez, 1 cm a belső réteghez.

Jelölje ki a varrás vonalait.

Fordítsa meg a darabokat, és rögzítse a párokat, a jobb oldalukkal szemben. Varrja az ívelt vonalakat a képen látható módon.

Húzzon egy 1 cm-s vonalat a belső réteg eredeti oldalsó varróvonalából, ugyanezt tegye a belső réteg másik oldalával.

A varrásmagasságot kb. 1 cm távolságra vágjuk le. Ez lehetővé teszi, hogy az anyag nyers széle meghosszabbodjon anélkül, hogy a varrást meghúzná, amikor jobbra fordítja. Ismételje meg ezt a külső és a belső rétegre is.

Fordítsa a darabokat jobb oldalról kifelé, nyomja be a ráhagyást az egyik oldalra, és tegye fel a varratvonal közelében. Ismételje meg ugyanezt a belső réteggel.

Hajtsa be az oldalát a belső réteg eredeti varrás vonalához húzott második vonalnál. Hajtsa le a nyers szélét és rejtse el a hajtás belsejében. Varrja össze. Ismételje meg a belső réteg mindkét oldalán.

Helyezze a belső réteget a külső réteg tetejére, a jobb oldalával szemben.

Varrjon a felső és az alsó varratvonalakat.

Megfigyelheti, hogy a belső réteg széle most 1 cm távolságra van a külső réteg varróvonalától. Ha nem erről van szó, ellenőrizze, hogy az előző lépésben helyesen varrott-e.

Csíptetési görbe a varrásmennyiségnél, ahol a 2 réteg megfelel. Hagyjon kb. 1,5 cm-t a végektől a rögzítés lejjebb.

Fordítsa kifelé a maszkot a jobb oldaláról. Nyomja meg a varratot laposan.

Dupla hajtsa meg a külső réteg felső és alsó széleit (mindkét oldalán). Fedje fel a szélét a képen látható módon. Ismételje meg ugyanezt az alsó varratvonallal.

Az elasztikus szalag zsebének készítéséhez hajtsa le az oldalsó nyers él 1 cm -ét a szélétől, majd hajtsa ismét úgy, hogy a széle megfeleljen a belső réteg szélének.

Helyezze fel egy függőleges vonalat a varráshoz. A tetején és az alján van egy nyílás, amellyel beillesztheti a rugalmas szalagot.

Varrás közben hozzáadtam a címkét.

Ez a szűrőbetét nyílása.

Tegyen rugalmas szalagot a zseb arcmaszkjába, ahogy tetszik, és ez valóban viselhető.

Helyezzen be egy sebészeti maszkot, ha arcmaszkot használ fedőként.

Helyezzen be egy szőtt anyagot, ha nem talál sebészeti maszkot a piacon. A baktériumok elleni nedves törlőkendőt levegőn szárítottam szűrőbetétként. Helyesen dobja el a szűrőt, és minden nap mossa le az arcmaszkot.

Jogi nyilatkozat: Ez az arcmaszk nem célja a sebészeti arcmaszk helyettesítése.

Helyezze a közeget a zsebébe az arcmaszk mindkét nyílása után. Finoman állítsa be, hogy a közeg ne gyűrjön össze.

Miután a műtéti maszk teljesen a fedél belsejében volt, nyomja a műtéti maszk orrvezetékét a fedél végére, kissé hajlítsa meg a huzalt, hogy kövesse a görbét.

A szűrőbetétet az arcmaszk csúcsáig kell elhelyezni, ahol az orr pozíciója van.