Szabadidő

Diákok bevonásával készült stratégiai társasjáték 1848-ról

Rebellió címmel történészek és diákok fejlesztettek új stratégiai társasjátékot, amit az 1948/49-es szabadságharc eseményei ihlettek.
A kétszemélyes táblajátékban 10 magyar, valamint 10 orosz és osztrák hadvezér, köztük Görgei, Haynau, Bem, Paszkevics, Damjanich és Windisch-Grätz bőrébe bújhatnak a játékosok. A rendelkezésükre álló gyalogos, lovas és tüzér egységekkel kell meghódítaniuk a Kárpát-medencét, de a különböző hadvezérekhez különböző küldetések társulnak, amiket a játékosnak teljesítenie kell a győzelemhez.
Nem csupán a stratégiai gondolkodás számít, meg kell birkózni a változó hadiszerencsével és a természeti csapásokkal is: a véletlenszerűen bekövetkező események között van például a lőszerhiány, az áradás és a kolerajárvány.
A társasjátékban – eltérően a valóságtól – egyenlő eséllyel áll neki a háborúnak a magyar és az osztrák-orosz fél.
A játék fejlesztése a tavaszi karantén alatt történt, kimondottan azzal a céllal, hogy olyan társasjáték szülessen, amihez nem szükséges nagyobb társaságot összehívni, elég két résztvevő is.
Az, hogy az ötletből valódi, megvásárolható társasjáték lett, egy három fős diákvállalkozásnak köszönhető. A budapesti Balassi Bálint Gimnázium tanulói a „piacosításhoz” szükséges technológiai, informatikai, üzleti kommunikációs és marketing feladatokat végezték közgazdász tanáruk mentorálásával.
A játék internetes oldalán (rebellio.hu) kvíz is található. (mti)