Hazai hírek Hobbi Szabadidő

Interaktív kézműves foglalkozások a Rozsnyói járásban

interaktív kulturális programokA Gömöri Művelődési Központ (GMK), Kassa megye kulturális intézménye, interaktív kulturális programokat szervezett a Rozsnyói járás magyar kisebbségi csoportjai számára.

A programsorozat egyik elsődleges célja a hagyományos népi kultúra továbbörökítése a fiatalabb generáció számára. Az egyes rendezvényeken különféle népi mesterségekkel ismerkedhettek meg a résztvevők.

interaktív kulturális programokAz első alkalom 2022. október 18-án valósult meg Rozsnyón a Gömöri Hagyományok Házában, amikoris a Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolájának közel 60 diákja számára tartottak a szakemberek kézműves foglalkozásokat.

2023. február 2-án a GMK kitelepüléses formában rendezte meg a program második rendezvényét a Tornagörgői Alapiskolában. Az iskola diákjain kívül a helyi óvoda gyermekei is részt vettek a foglalkozásokon. A hagyományos népi mesterségeken kívül kísérőprogramként csillagászati bemutatót is tartott a GMK alá tartozó Rozsnyói Csillagvizsgáló munkatársa.

Másnap, 2023. február 3-án szintén külső helyszínen valósult meg a program harmadik rendezvénye. A farsangi családi délutánnak a Szádalmási Alapiskola adott otthont. Az iskola és a helyi óvoda diákjai, óvodásai és családtagjaik több kézműves foglalkozás közül választhattak, mindemellett csillagászati bemutatón is bővíthették tudásukat.

A programok mindegyikén a Gömöri Művelődési Központ mellett működő Kézműves Inkubátor kézművesei tartották a műhelyfoglalkozásokat.

A programsorozat keretében bemutatásra került népi mesterségek: bőrözés, drótozás, csuhéfonás, gyékényezés, mézeskalács-díszítés, nemezelés, korongozás, agyagozás, festés fára és üvegre, méhviasz gyertya készítése. A foglalkozásokon a három helyszínen összesen több mint 150-en vettek részt.

A rendezvénysorozat a VIII. Interaktív hagyományos népi kultúra a kézműves műhelyekben című projekt keretében valósult meg, amelyet a Kisebbségi Kulturális Alap támogatott.

interaktív kulturális programok