Hazai hírek

December 7-én minden diák mehet iskolába (frissítve)

Ezt Igor Matovič kormányfő jelentette ki a központi válságstáb mai ülése után.

Branislav Gröhling oktatási miniszternek kell biztosítania, hogy a nyitással ne emelkedjen a fertőzések száma. Ki kell dolgoznia, hogy lesznek szükség szerint rendszeresen tesztelve a diákok, a szüleik és az iskolai alkalmazottak. A kormányfő szerint ez tulajdonképpen az, amit ő javasolt a közösségi tesztelésekkel kapcsolatban. Gröhlingnek az önkormányzatokat bevonva kell egyeztetnie a további lépésekről.

Matovič szerint az egyik megoldás, hogy a gyerekeket gargalizálós teszttel ellenőriznék az iskolanyitás előtt, ennél nem kell törletet venni sem az orrból, sem a garatból.

„Az ilyen iskolai, közösségi teszteléssel túlélhetnénk ezt a nehéz telet úgy, hogy iskolába járhatnának a gyerekek” – mondta Matovič.
Az alapelképzelés, hogy a legfertőzöttebb régiókban hetente tesztelnének, amíg nem javul a helyzet. A közepesen fertőzött régiókban kéthetente, és csak háromhetente azokon a helyeken, ahol kevés fertőzött van. „Várjuk meg, mint mond az oktatási miniszter, képes-e ezt bebiztosítani” – tette hozzá.

A tervet jövő hétfőre kell elkészíteni, akkor születik végső döntés, de Matovič szerint már mindenki nagyon akarja, hogy visszatérjenek a gyerekek az iskolapadba, és ezért mindent meg fog tenni az állam.

A december 5-re és 6-ra tervezett országos tesztelés elmarad, mivel nincs elegendő antigénteszt az országban.

 

Miről is van szó:

Marek Krajčí is sajtótájékoztatót tartott: