Hazai hírek

Egy hét múlva nyitnák az iskolákat, de ma sem derült ki semmilyen részlet

(Fotó: minedu)

Branislav Gröhling iskolanyitási tervét ma délután kellett volna megvitatnia a központi válságstábnak, ám az ülést mindennemű indoklás nélkül ma délelőtt lefújták.
Értesüléseink szerint holnap délután ül össze a stáb.

Gröhling mindenesetre nyilatkozatot tett közzé, hogy reggel elküldte a stáb tagjainak az anyagot és készült a délutáni tanácskozásra. Hogy miért maradt el az ülés, arról fogalma sincs. „A belügyminisztériumtól próbálok érdeklődni az okokról, de az biztos, hogy minden egyes nap késéssel csökken az esély, hogy a nagyobb diákok még karácsony előtt visszatérhetnek az iskolába” – jelentette ki Gröhling.
Annyit árult el, hogy az önkormányzatokkal, az egyházakkal, a magániskolák fenntartóival, az oktatási szervezetekkel és járványügyi szakértőkkel egyeztetett.

A terv lényege, hogy azokban az iskolákban indulhat újra a tanítás, ahol letesztelik a gyerekeket, a szüleiket és a pedagógusokat. Az ilyen közösségi tesztelést Igor Matovič kormányfő szorgalmazza, Gröhling az oktatásügyi Covid-szemafort vezetné be, ami a tanév elején működött, és a lényege, hogy a kevésbé fertőzött régiókban folytatódhat a rendes iskolai oktatás.
Az iskolai tesztelés körül továbbra is rengeteg a kérdőjel: hogyan és ki tudná ezt megszervezni, és mi lenne például azokkal a gyerekekkel, akiknek a szülei elutasítják a tesztelésen való részvételt.

Gröhling a múlt héten annyit kijelentett, irreális, hogy minden iskolát leteszteljenek – ebből az következik, hogy jövő hétfőn sem megy iskolába minden gyerek. Ugyanakkor azt is mondta, szeretné, ha legalább lokálisan kipróbálnák a tervét – melyről ma sem tudtunk meg semmit. (l)

KISZIVÁRGOTT GRÖHLING TERVE