Kitekintő

Sok országban távoktatásra állnak át

Szlovéniában hétfőtől a legtöbb iskolában távoktatásra állnak át, Franciaországban pedig az egyetemeken döntöttek az online oktatás bevezetéséről. Miután egyre több fertőzöttet azonosítanak, Szlovéniában szombattól egy hétre bezártak a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és néhány kivétellel pedig az óvodák és a diákotthonok is. Az országban múlt keddtől éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, hétfőtől pedig az oktatási intézmények – az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével – digitális oktatásra álltak át.

Magyarországon petíció indult azért, hogy rendelje el a kormány a digitális oktatást a felsőoktatási intézményekben és középiskolákban, valamint az általános iskolák felső tagozatában. Azt kérik, hogy az alsós tagozatokon kívül függesszék fel a személyes oktatást, az alsósoknak pedig biztosítsanak megfelelő biztonságú oktatást, amennyiben számukra nem megfelelő a digitális tanrend. A hivatalos statisztikák alapján a fertőzöttségi adatok ugyan valóban alacsonyak (a köznevelési intézmények 1-4 százaléka érintett), az iskolákból érkezett visszajelzések szerint ebben nagy szerepe lehet a széleskörű tesztelés és kontaktkutatás hiányának.

Svájcban az egyetemek esetében állnak át november elejétől a távoktatásra, illetve korlátozásokat rendeltek el a sport- és szabadidős tevékenységek terén is. Emellett maszkviselési kötelezettséget írnak elő az irodahelyiségekben és iskolákban, sőt a köztereken is, amennyiben nem biztosítható a megfelelő távolságtartás. Rendezvényeken legfeljebb ötvenen, a kulturális és sporttevékenységeken pedig maximum tizenöten vehetnek részt. A bároknak és éttermeknek este 11 órakor be kell zárniuk.

Franciaországban is szigorú korlátozásokat vezetnek be. Lakhelyelhagyási tilalom vonatkozik mindenkire, bezárnak a nem létszükségletet kielégítő üzletet és szolgáltató egységek, az egyetemi oktatás online folytatódik, de a bölcsődék, az óvodák, az iskolák és a gimnáziumok nyitva maradnak – jelentette be Emmanuel Macron. A korlátozások legalább december 1-ig maradnak érvényben.

Bulgáriában is bezárják az egyetemeket, a legfrissebb tájékoztatás szerint a főiskolák és egyetemek október 29-étől legalább két hétre távoktatásra állnak át. Angliában pedig egyre kevesebben járnak be az iskolákba – a brit kormány adatai szerint az általános és középiskolákba járó tanulók aránya a múlt héten 86%-ra csökkent az előző heti 89%-ról.

Ausztriában az esetszám miatt decemberig betiltják a tömegeket vonzó nyilvános eseményeket. A sportcsarnokokat bezárják az amatőrök előtt, csapatsportot űzni nem szabad, a profi csapatsportok nemzetközi eseményei nézők nélkül lehet megtartani. A boltok nyitva maradhatnak, ahogyan az óvodák és az általános iskolák is. A középiskolák és az egyetemek távoktatásra állnak át.

Forrás: