Matematika Tanuljunk

A geometria és a csillagászat különös meséje

A Pitagorász-tételről már mindenki hallott, de Pitagorászról magáról talán már csak kevesen, a háromtest-probléma pedig teljesen kiesik, ugye. Kavicsot már mindenki hajított el, de kúpot aligha szeletelt. Gitárhúrt már mindenki látott, de rezonáns tóruszt valószínűleg nem. Vajon mi kapcsolja össze ezeket a furcsa nevű, összefüggéstelen dolgokat? És hogy jönnek ide a bolygók?

A háromtest-probléma
A háromtest-probléma

Az előadó:

Deme Barnabás vagyok, fizikus-csillagászként végeztem az ELTE-n. Jelenleg doktoranduszként dolgozom, kutatási területem az asztrofizikai háromtest-probléma. Arra vagyok kíváncsi, hogy hogyan mozog három égitest (például fekete lyukak) a kölcsönös tömegvonzás hatására, és hogy mit lehet mindebből megtanulni a gravitációs hullámokra vonatkozóan.

A geometria és a csillagászat különös meséje (Kutatók Éjszakája 2020 – Deme Barnabás)  előadás az ELTE-n készült a Kutatók Éjszakája 2020 alkalmából.

A háromtest-probléma

A háromtest-probléma kétféle jelentést is hordoz: egyet az égi mechanika, egyet pedig a kvantumfizika területén. A hagyományos, égi mechanikai értelemben vett háromtest-probléma olyan mozgásleírás, amely kezdeti feltételek és mozgásegyenletek felhasználásával írja le három test egymás gravitációs terében végzett mozgását Newton mozgástörvényei alapján. Kiterjesztett jelentést kapott a háromtest-probléma a kvantummechanika megjelenésével, ahol szintén három test, három részecske mozgását modellezik, de már az elektromágneses mező és a benne mozgó töltött részecskék figyelembevételével.