Hazai hírek Oktatás

Elmarad az érettségi!

(MTI-felvétel)

Pontosan úgy fog lezajlani az idei érettségi, mint a tavalyi – jelentette be Branislav Gröhling oktatási miniszter.
A szóbeli és az írásbeli is elmarad, a diákok jegyeinek átlagából számítják ki a jegyeket, figyelembe veszik az összes év végi jegyet és a legutóbbi két félévi bizonyítvány jegyeit az adott tantárgyból. Az jelentkezhet érettségizni, aki elégedetlen a megajánlott jeggyel és javítani akar.

Az már korábban eldőlt, hogy az írásbeli központi (extern) része elmarad, csak a fogalmazási feladatokat írják meg a végzősök. Most közölték, hogy a fogalmazási részt sem írják meg a gyerekek.

Tavaly szintén elmaradt az érettségi, a  RÉSZLETEKRŐL ITT ÍRTUNK. 

Annak a végzős diáknak semmiből nem kell vizsgát tennie, aki megelégszik a megajánlott jegyeivel, május közepén megkapja az érettségi bizonyítványt és ezzel befejeződnek középiskolai tanulmányai. „De addig is kötelező iskolába járni” – jelentette ki az oktatási miniszter – ez persze meg a járványhelyzettől függ.

Gröhling beismerte, hogy a kormányválság miatt jelentették be ma, hogy mi lesz az érettségivel, mert senki sem tudja, mi lesz a helyzet az oktatási minisztériumban, ha az SaS legkésőbb szerdán kilép a kormányból – a pillanatnyi állás szerint Richard Sulík pártja nem marad a kormányban.

Az érettségire vonatkozó információk megtalálhatók a minisztérium oldalán ITT, Gröhling közlése szerint a 2020-as érettségire közzétett rendeleteket is meg lehet nézni, pontosan az lesz érvényes idén is.

A középiskolai felvételikkel kapcsolatban viszont Gröhling azt mondta, jelenleg nem tudnak részleteket közzétenni, ezekről a következő hetekben születik döntés. 

Reméli, hogy húsvét után a kilencedikesek (illetve a többi felső tagozatos évfolyamok) is mehetnek iskolába, ha nem is minden járásban, de az ország nagy részén.

A hírt frissítjük.