Hazai hírek

Közel 9500 hat évnél fiatalabb gyerek betegedett meg Szlovákiában Covid-19-ben

9500 kisgyerek
(Pixabay)

A hazai egészségbiztosítók hivatalos adatai szerint 9500 kisgyerek betegedett meg Covid-19-ben, 64 gyereket kórházban kellett ápolni. A szakértők általános meggyőződése, hogy az agresszívebb brit mutáns miatt betegszik meg egyre több gyerek, miután elkapja a fertőzést, a tavalyi első hullámban ez kivételesnek számított. Haláleset szerencsére nem volt a 0-6 éves korosztályban.
A statisztikában természetesen nem szerepelnek azok a gyerekek, akik tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel estek át a betegségen, csak azok, akiknél súlyosabb volt a lefolyás, és orvos által megállapított diagnózisuk van.

Az Általános Egészségbiztosító (VšZP) tájékoztatása szerint 712 három éven aluli, és további 1431 3-6 év közötti beteget regisztráltak. 32 gyereket kórházban kellett kezelni.
A Dôvera biztosító számai szinte azonosak, de feleannyi gyerek került kórházba, összesen 17.
735 három éven aluli beteget regisztráltak, és 1514 három és hat év közöttit.

Az Unionnál viszont 2050 három év alatti beteg volt, és további 2600 óvodás vagy kiselsős, 15 gyereket kezeltek kórházban.

Ezenkívül  összesen 12 gyereket kezeltek az országban a koronavírus következtében kialakuló, a Kawasaki-betegségre is jellemző multiszisztémás gyulladás szindrómával.

A gyerekeknél a leggyakoribb tünet a köhögés, nátha, láz, hányás és hasmenés volt, de sokuknál például egyáltalán nem jelentkezett láz vagy hőemelkedés. Az orvosok ajánlása szerint a gyerekeknél a legjobb megelőzés az óvintézkedéseken túl a C- és D-vitamin fogyasztása, továbbá a cink és a szelén, és természetesen a változatos étkezés, a sok gyümölcs és zöldség.