Könyvajánló Szabadidő

Heidi Ehrensperger-Peter Stierli: Csak semmi pánik!

L. Ritók Nóra Facebook-bejegyzésében találtuk ezt a Könyvajánlást Heidi Ehrensperger-Peter Stierli: Csak semmi pánik! című könyvéről.

„Kaptunk az Igazgyöngyben néhányat ebből a remek könyvből.

Érdemes elolvasni. A címből látszik, hogy elsősorban pedagógiai témákon közelít, de vezetőként is hasznos, sőt, bárkinek, aki csoportban dolgozik.

Én nagyon szeretem az önfejlesztéssel foglalkozó szakirodalmat. Ennek alapja az önismeret. És ez a könyv erre is jó. Megnézni magunkat, mi vajon hogy reagálunk a könyvben leírt, ismerős helyzetekben? Jól észleljük-e a történéseket körülöttünk? Képesek vagyunk-e erre másképp nézni? Az, hogy egy csoportban jól érezzük-e magunkat, az tőlünk is függ. Értjük-e a magunk és mások reakcióit, és képesek vagyunk-e működni ebben? Felnőttként egymással, és gyerekekkel foglalkozó szakemberként velük?

Az élet minden területén kapcsolódunk csoportokhoz. Hogy melyikhez milyen mértékben, melyik közösség, és melyik nem, ez is érdekes. De hat ránk, és mi is hatunk rájuk. Ehhez ad tudást ez a könyv.”

A Csak semmi pánik! az In Dynamics Consulting Kft. kiadványa. Ajánlójukban ezt írják:

Csak semmi pánik!
Csak semmi pánik!

„Az iskolában számos munkakapcsolatot élhetünk meg. Ebből a szem­pontból teljesen mindegy, hogy kicsiket vagy kamaszokat tanítunk, vagy hogy a tanáriban hogyan jövünk ki a kollégákkal. Ami ezekben a helyzetekben közös, az a csoportdinamika, amely olyan, mint az időjárás, hiszen mindig jelen van. Lehet derűs, lehet borult, lehet változó, de mindenképpen meghatározza a napjainkat. Aki felismeri, hogy milyen sokféleképpen szemlélhetünk egy csoportdinamikai helyzetet, az előnyben van, hiszen a változékony látszat nem csapja be, és mindig a mozgások, a változások lényegét fogja látni.

Heidi Ehrensperger és Peter Stierli az iskolai élet mindennapjaiból vett szemléletes példák segítségével mutatja be, hogyan ismerhetők fel a csoportdinamikai folyamatok, hogyan találkozhatunk velük, és mihez kezdhetünk, ha az események sűrűjében találjuk magunkat. Konfliktusok az osztályban a gyerekek között, feszültség a tanári­ban, új diák érkezése, kínos szülői értekezletek, kezelhetetlennek tűnő tanulók vagy érdektelen szülők… Minden példára hatékony intervenciókat találhatunk a könyvben, a hozzájuk tartozó részletes magyarázattal.

Tanároknak és iskolavezetőknek ajánljuk a könyvet, mert számos olyan lehetőséget találhatnak benne, amellyel bővíthetik cselekvési repertoárjukat.

A könyv céljai:

  • Arra ösztönözzük az olvasót, hogy próbáljon meg az osztályra és az iskolára szociálpszichológiai és csoportdinamikai perspektívából tekinteni.
  • Az elsődleges cél, hogy a helyzetek vizsgálatánál a figyelmet a csoportra és a környezetre irányítsuk, és ne csak az egyéneket, vagy csak az adott helyzetet vegyük figyelembe.
  • A modellek és az elméleti magyarázatok célja az, hogy ösztönzést kapjon az olvasó: tekintsünk máshogy a már jól ismert helyzetekre, és új nézőpontból elemezzük őket.
  • A megszerzett ismeretekkel bővíthetjük saját szakmai eszköztárunkat.

Csak semmi pánik! – Tartalom: 

  • Csoportdinamikai alapok;
  • Csoportdinamika az iskolai hétköznapokban: Konfliktus az osztályban – Szülöi értekezlet – Feszültség a tanáriban – Új tanuló az osztályban – Spóroljunk vagy támogassunk? – Dohányzás az iskola területén – A rendbontó – Újabb iskolai reform a láthatáron – Kinek van a legnagyobb sikere a tantestületben? – Intervízió a tantestületben – Csoportdinamika digitálisan.”​

„Nagyon értékes könyv mindenkinek, aki az iskolai mindennapok­ban mély megértéssel és a helyzetek dinamikája alapján szeretne hatékonyan cselekedni.”

Prof. Dr. Norbert Landwehr – neveléstudományi szakember és iskolafejlesztő