Kitekintő

Magyarországon Pintér Sándor megfogalmazta célkitűzéseit

Politikai okokból halogathatja a kormány a tervet, hogy kis vidéki iskolák felső tagozatait összevonja, most azonban az oktatásügyet átvevő miniszter vetette fel, hogy nézzék meg, kell-e ennyi iskola – írta meg a hvg. A lap úgy tudja, Pintér Sándor a köznevelés területén is megfogalmazta célkitűzéseit, a vonatkozó terveknek nyáron el kell készülniük.

Teljesen átalakítják a magyar oktatást! Pintér Sándor már kiadta az utasítást
Pintér Sándor Fotó: MTI/Kovács Attila

Egy a Belügyminisztérium által közzétett online kérdőívvel kérdezik meg a vezetőket és tanárokat, válaszaikat pedig beépítik az ágazatot érintő fejlesztési tervekbe. A kérdőívből strukturális átalakításra nem lehet következtetni, a hangsúly leginkább a renden és a biztonságon van, a kérdéseket pedig úgy fogalmazták meg, hogy arra nehéz nemet mondani.

Kérdőívet küld a Belügyminisztérium valamennyi pedagógusnak, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő dolgozónak, illetve vezetőnek, amiben a köznevelési rendszer működésének továbbfejlesztési lehetőségeiről fognak érdeklődni – írja a hvg. A felmérést júniusban fogják elkészíteni, az Oktatási Hivatal fogja elküldeni a felület hozzáféréséhez szükséges információkat.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint most a sok kényszerhelyzet változást hozhat, Setényi János oktatáskutató biztos abban, hogy a tárca hamarosan előáll egy racionalizálási tervvel.

A Belügyminisztérium egy közleményt tett közzé a felmérésről, amelyről azt írja:

a biztonságos és rendezett óvodai-iskolai környezettel kapcsolatos elvárásokra, a pedagógusok foglalkoztatására, a gyermekek és a pedagógusok teljesítményének mérésére, értékelésére vonatkozó további lehetséges megoldásokra irányul. A köznevelésben dolgozók válaszait, javaslatait a Belügyminisztérium beépíti az ágazatot érintő fejlesztési terveibe.

Hozzátették: anonim módon fogják megkérdezni a pedagógusokat, és a válaszokat beépítik az ágazatot érintő fejlesztési tervekbe.

A kormányoldalon valami megmozdult oktatáspolitikai fronton. Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a Kisalföldnek még pénteken beszélt arról – amit a PSZ, illetve a PDSZ már évek óta hangoztat –, hogy sokkal több kolléga megy nyugdíjba vagy hagyja el a pályát, mint ahány frissen végzett pedagógus kezd foglalkozni a diákokkal. Horváth az oktatás további problémáit sorolva arról beszélt, egyre magasabb a pedagógusok leterheltsége, kisebb településeken pedig a szaktanárok hiánya okoz sok problémát.