Technológia

Világszerte elkezdtek összeomlani az androidos telefonok

Hétfő délutántól kezdődően világszerte egyre több androidos készülék felhasználója szembesült egy igen kellemetlen problémával telefonja használata közben. A Google rendszerével működő készülékeken ugyanis hirtelen indíthatatlanná váltak egyes alkalmazások (mint pl. a Gmail), míg mások működés közben kezdtek el összeomlani.

androidRövid időn belül kiderült, hogy a problémát a Google egy, a Play Store-on keresztül csendben a telefonokra eljuttatott frissítése okozhatta, ami lecserélte az azokon addig használt ún. WebView vezérlő kódját. Ezt az alkalmazások különböző webes (vagy legalábbis webes technológiákkal megvalósított) tartalmak megjelenítésére használják – és az új verzióban felbukkant bug minden olyan app működésében zavart okozhatott, ami használta.

Ezek közül a legbajosabbnak a Google egy saját alkalmazása, a Gmail bizonyult, ami szintén gyakorlatilag indíthatatlanná vált rengeteg felhasználó készülékén. Vélhetően ez is közrejátszhatott abban, hogy a keresőóriás rekordgyorsan: alig 7 óra alatt elkészítette a javítást és elkezdte ennek terjesztését az androidos telefonokra – ezáltal megszüntetve a működési problémákat.

Akiknél a javított verzió még nem töltődött le és a Gmail, illetve más alkalmazások továbbra is összeomlanak, azt javasolja a cég, hogy indítsák el a Play Áruház alkalmazást készülékeiken, majd ott keressék meg az „Android System WebView” alkalmazást, és a Frissítés opció segítségével töltessék le annak legújabb verzióját. Ha még mindig fennáll a probléma, akkor ismételjék meg ugyanezt, de a Google Chrome alkalmazással is. (pcforum)