Hazai hírek

Jövő héten kinyitják az alapiskolák felső tagozatát is

Branislav Gröhling

Jövő hétfőn, április 19-én a felső tagozatot is kinyitják – jelentette be ma Branislav Gröhling oktatási miniszter. A fekete járásokat kivéve a 8.-os és 9.-es diákok térhetnek vissza a tanterembe, hogy a középiskolai felvételikre készülhessenek. Jelenleg már csak két fekete járás van, mindkettő északon.

 

Két hét múlva, április 26-án kinyitják az egész felső tagozatot, és a nyolcosztályos gimnáziumok első négy évfolyamát, addigra egyszerűsítik az országos Covid-automatát. Az iskolai Covid-automata lép életbe, és a minisztérium mindig szerdán fog tájékoztatni, hogy melyik járásban mely évfolyamok mehetnek iskolába. Ez a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy az összes felső tagozatos diák mehet iskolába, ha nem a fekete zónába tartozik a járás. A rózsaszín járásokban nyitnák ki a középiskolákat is. A legtöbb gond továbbra is a középiskolai kollégiumokkal lehet.

Továbbra is szükség lesz tesztre, kivéve az alsó tagozatos gyerekeket. Az összes többi diáknak, egyik szülőjüknek, és az összes oktatási alkalmazottnak fel kell mutatnia 7 napnál nem régebbi tesztet.

Az iskola épületében minden felnőttnek kötelező a reszpirátor. Az 1-4. évfolyamokban a gyerekeknek elég egyszerű szájmaszk, az 5. évfolyamtól felfelé a reszpirátor, de lehet, hogy a nyitásig ez még változik, és elegendő lesz a szájmaszk.

A középiskolai felvételikről Gröhling azt mondta, azokat az iskolákban tarthatnák meg május első két hetében, kisebb csoportokban. Ez befolyásolná a középiskolai oktatást, a felvételik alatt nem lehetne tantermi tanítás. Ez vonatkozik a nyolcéves gimnáziumokra is.

A hírt frissítjük.