Hazai hírek

A pedagógusok fele ott akarja hagyni a pályát!

pedagógusok

Fáradtak és kimerültek a mindennapos stressz miatt. A pedagógusok közel fele a felmondását fontolgatja. 66 százalékuk mondta, hogy ez a tanév még stresszesebb volt – dacára a távoktatásnak. Illetve éppen azért.

A Konvalinka edukációs központ készített felmérést a pedagógusok között. Összesen 1756 óvónőt, tanítót, tanárt, iskolaigazgatót kérdeztek – ez a szokásosnál is szélesebb minta. A közvélemény-kutatások során általában csak 1000 főt kérdeznek az ügynökségek.

A pedagógusok 40 százaléka tartja közepesen stresszesnek a munkáját, 20 százalékuk pedig nagyon stresszesnek, aminek már pszichikai és egészségi hatásai vannak.

A tanítók 89 százaléka mondta, hogy jelentkeztek nála valamilyen pszichoszomatikus tünetek ebben a tanévben. 50 százalékuknál alvászavar, 40 százalékuknál fejfájás, több mint 30 százalékuk hangulatváltozással, összpontosító-készségének romlásával, feledékenységgel küzd, 20 százalékuknál pedig már szorongás jelentkezett.

A tanítók 60 százaléka nyúzott és agyonhajszolt, és csupán 11 százalékuk válaszolta, hogy jól érzi magát, és nem volt rá különösebb negatív hatással az eltelt időszak.

„Ezeket az adatokat nem szabad figyelmen kívül hagyniuk az illetékeseknek. Rendkívül kimerítő folyamatos stresszben dolgozni” – áll a felmérést készítő intézet összegzésében.

 

pedagógusok
(Fotók: Pixabay)

A legtöbb tanítót az bántja, hogy a szakma nem kapja meg neki járó társadalmi elismerést. 35 százalékuk számára a szülőkkel való kommunikáció a stressz legfőbb forrása. 14 százalékuk válaszolta, hogy a nem megfelelő fizetése miatt stresszes.

A tanároknak is a szabályok folytonos változása jelentette a legnagyobb problémát a járványidőszakban. Úgy mint mindenkinek, nekik is meg kellett birkózniuk a járvány miatti általános korlátozásokkal, lezárásokkal, a folyton változó intézkedések mellé jött az aggódás, a betegséghullámok és halálozások. Ehhez társultak a járványhelyzet miatt szakadatlanul módosuló oktatásügyi rendeletek, intézkedések, a távoktatással kapcsolatos problémák és az adminisztratív munka. Erre telepedett még rá a munkaidő és a szabadidő összemosódása az online oktatás idején, és a pedagógusok 31 százaléka mondta, hogy a gyerekek magatartása is megviselte a távoktatás alatt.

A pedagógustársadalom közel felének nem egyszer eszébe jutott ebben a tanévben, hogy felmond és végleg otthagyja a pályát.

A felmérést március 15-e és április 15-e között végezték, a művészeti iskolák és a speciális iskolák pedagógusait is bevonták.