Egyéb kategória

Olyan keveset mozognak a gyerekek, hogy az már az egészségbiztosítónak is feltűnt

keveset mozognak

Az Általános Egészségbiztosító (VšZP) adataiból kiderül, hogy 2012 és 2019 között 10 százalékkal csökkent az olyan 10 és 19 év közti gyerekek száma, akiket kéz- vagy lábtörés miatt kezeltek. A olyamat tartós, a számok évről évre töretlenül csökkennek. Ennek oka, hogy olyan keveset mozognak a gyerekek, hogy az már azilyen statisztikákban is mérhető.

Ez önmagában természetesen örvendetes tény, de az is nyilvánvaló, hogy a kevesebb mozgással van összefüggésben, és a másik oldalon megfigyelhető a gyerekek elhízása. Különösen a 15 és 19 év közötti korosztályban igaz ez, amely átlagosan 3 kilóval súlyosabb, mint a korábbi években felnőtt generációk.

A biztosító adatai szerint 2012 és 2019 között a 15 és 20 év közötti fiatalok között 24 százalékkal nőtt a túlsúlyosok aránya. Az országos adatok szerint a fiúk 9,5, a lányok 9 százaléka túlsúlyos, összesen körülbelül 70 ezer gyerek.

Kéz- és lábtörést azért nem kívánnánk, de több mozgást mindenképpen, és semmi sem jobb erre, mint a bezártság utáni nyári vakáció.