Oktatás

Sikeres Erasmus+ projekt a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpontban

Erasmus
Schengen

Lezárult a Marianum Egyházi Iskolaközpont kétéves Erasmus+ projektje, melybe a 2019/20-as tanévtől kapcsolódtak be az intézmény gimnazistái spanyol, német és luxemburgi középiskolákkal karöltve.
A német nyelvű projekt „A múlt nyomai a jelenben – Európa felfedezése határok nélkül” (Spuren von Gestern im Heute – Europa grenzenlos neu entdecken) címmel azt vizsgálta, miképp hatottak a múlt történelmi eseményei, sorsfordító viharai a mai emberek életére Európa más-más szegletén. A projekt elsődleges célja volt, hogy a résztvevő diákok és tanárok minél többet tudjanak meg a partnerországok kultúrájáról és történelméről, megtapasztalják az európai értékek gazdagságát, valamint átéljék az európai összetartozás érzését.

Erasmus
München

A projekt során a résztvevők egyhetes találkozókon vettek részt a partnerországokban. Az első nemzetközi találkozónak a németországi Waldkraiburg gimnáziuma adott otthont, ahol a résztvevők műhelymunkák keretében megismerték a közép-európai bevándorlók által alapított város érdekes történelmét. A luxemburgi projekttalálkozón a diákok ismereteket szereztek az Európai Unió megalakulásáról és működéséről, német és angol nyelvű csoportokba osztva személyesen is végigjárták a fővárosban azokat a helyszíneket, melyek az EU létrejöttéhez köthetőek.

Sajnos a pandémia miatt a spanyolországi és a szlovákiai projekttalálkozó nem valósult meg, ezért az online térben folytatódott a munka. A két év záróakkordjaként került sor 2021. május 4-én a Marianum szervezésében a német nyelvű „Die Spuren von Gestern im Heute in Komorn” című Erasmus+ konferenciára. Az online rendezvényen a gimnazisták a német partneriskola diákjaival együtt bemutatták Komárom gazdag történelmét, illetve nagy- és dédszüleik életútján keresztül szemléltették, miként nyomta rá bélyegét a világháború, a trianoni békediktátum és a kitelepítés az itt élő emberek életére. A leleményes komáromi gimnazisták német nyelvű online útikönyvet készítettek, melyben 27 diák rövid videókon mutatta be Komárom fő látványosságait.

A diákok rengeteget tanultak a projekt során, nemcsak angol és német nyelvtudásunk, hanem történelmi és kultúrtörténeti ismereteink is bővültek, de ami a legfontosabb, életre szóló barátságokat kötöttek. Az Erasmus+ projektnek köszönhetően kinyílt előttük a világ, más országokból érkező és más kultúrkörhöz tartozó diákokkal találkozhattak, s ezáltal nyitottabbak lettek más nemzetek és kultúrák megismerésére. Tudatosították, mekkora a felelősségünk abban, hogy a jövő generációjaként megőrizzék a békét Európában.
Galo Lukács Tímea
projektkoordinátor

A lapozható online útikönyv az alábbi linken érhető el:  https://read.bookcreator.com/q4rNpm0GpTMAG01jqFAyYxuZQ9C2/Yuao5qYdS_mYMzJc9cgYyQ