Hazai hírek

Sokszor egy jelöltből kell „választani” iskolaigazgatót

Az iskolák több mint 40 százalékában csupán egyetlen jelölt volt az igazgatói posztra a legutóbbi választáson – derült ki a Szlovák Pedagóguskamara felméréséből.
Tényleg csak mutatóba akad olyan iskola, ahol hárman pályáztak, a legtöbb helyen két jelölt indult – a kamara szerint ezt sem lehet valódi versenynek tekinteni.

„Túl nagy a felelősség, nincs kellően megfizetve az igazgatói állás, és feltehetően nagy szerepet játszik az is, hogy a tanári karból gyakran senki sem mer indulni a posztért a jelenlegi igazgató ellenében, mert mi lesz, ha veszít”

– véli Viktor Križo, a pedagóguskamara vezetésének taja.

A kamara 56 településen végzett felmérést 465 óvoda és iskola pedagógiai alkalmazottainak bevonásával, magyarlakta vidéken a következő helyeken: Udvard, Fülek, Gúta, Komárom, Királyhelmec, Karva, Léva, Érsekújvár, Rimaszombat, Ipolyság, Vágsellye, Párkány, Tornalja, Zselíz.

A felmérésből az is kiderült, hogy az iskola fenntartója sokszor befolyásolja az igazgatóválasztás eredményét, erről itt írtunk: GYAKRAN AVATKOZIK BE A POLGÁRMESTER AZ IGAZGATÓVÁLASZTÁSBA

A felmérés során az igazgatói béreket is feltérképezték, kiderült, hogy az intézmények vezetői átlagban 303 euró pótlékot kapnak a poszt betöltéséért.

IGAZGATÓK BRUTTÓ BÉRE
óvoda                                 1 736 euró
alapiskola                        2 183 euró
középiskola                    2 283 euró
művészeti alapiskola  1 825 euró
(Forrás: SKU)