Egyéb kategória Hazai hírek

Elektronikus személyi igazolványt kapnak a gyerekek és a nyugdíjasok

A Belügyminisztérium megkezdte a fénykép nélküli személyi igazolványok kiállítását azon polgárok számára, akik nem rendelkeznek elektronikus chipes személyi igazolvánnyal. Az új dokumentumot a közeljövőben a Szlovák Posta kézbesíti a 65 év feletti időseknek és a 15 év alatti gyermekeknek. Az igazolványokat a lakossági nyilvántartásából származó adatok alapján ingyenesen a polgár állandó lakcímére küldik el.

MI A CÉLJA A FOTÓ NÉLKÜLI IGAZOLVÁNYNAK?

A közeljövőben ezek a fotó és aláírás nélküli személyi igazolványok hitelesítési eszközként fognak szolgálni a polgárok elektronikus egészségügyi nyilvántartásához (eHealth) való hozzáféréshez az orvosi rendelőben vagy a gyógyszertárban.

Mivel nem tartalmazzák a fényképet és az aláírást nem használhatóak például úti okmányként.

AZ ÚJ DOKUMENTUM

Vizuálisan megegyezik a hagyományos személyi igazolvánnyal, de nem tartalmazza a személyazonosító adatokat (a tulajdonos fényképét és aláírását).

KI KAP ILYEN OKMÁNYT?

A személyazonosító igazolványokról szóló törvény szerint az arckép nélküli személyi igazolványt az állampolgár születésekor automatikusan kiállítják, megkapja a polgár a Szlovák Köztársaság állampolgárságának 15 év alatti személy részére történő megadásakor, valamint a 15 év alatti állampolgárnak a Szlovák Köztársaság területén való állandó tartózkodás céljából történő regisztrációjakor.

 személyiMI VAN, HA A POSTÁS NEM ÉR EL?

Ha a Szlovák Posta kézbesítője nem éri el az állandó lakcímén, akkor értesítést hagy a postaládában arról, hogy a levelet a legközelebbi postahivatalban helyezték el (sárga cédula a feladó a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma).

Ha a dokumentumot nem veszik át a postán a határidőn belül, akkor a lakóhely szerinti kerületi rendőrkapitányság okmányirodájában vehető át.

A FOTÓ NÉLKÜLI SZEMÉLYI IGAZOLVÁNY ÉRVÉNYESSÉGE

A 15 év alatti személyek számára kiállított arckép nélküli igazolvány 15 évig, vagy a 15 éves korban kiállított fényképes szabványos igazolvány átvételéig érvényes.

Érvényességét az sem befolyásolja, ha a gyermeknek utazási céllal személyi igazolványt állítanak ki: a kiskorú mindkét dokumentummal rendelkezhet.

A 65 év feletti személyek számára kiállított fotó nélküli személyazonosító igazolvány szintén 15 évig érvényes. Ha azonban egy 65 év feletti állampolgár chipes szabványos személyazonosító igazolványt igényel, akkor annak átvételekor le kell adnia a fotó nélküli okmányt.

A minisztérium becslése szerint az e-egészségügyi projekthez körülbelül 900 000 15 év alatti és 400 000 65 év feletti állampolgár számára kell elektronikus személyazonosító igazolványt kiállítani.

Belügyminisztérium