Egyéb kategória Természetismeret

Már hullanak az augusztusi csillagok, csütörtökön és pénteken lesz a csúcs

Az amerikai NASA ma tette közzé Tomáš Slovinský szlovák és Petr Horálek cseh asztrofotográfus kombinált fényképét, melynek elkészítésén több 100 órát dolgoztak tavaly augusztusban (Fotó: NASA)

Augusztus 12-e és 13-a éjjelén lesznek a leglátványosabbak a Perseidák hullócsillagai.

A Perseidák az év legjobban megfigyelhető meteorzápora, óránként legalább 20-30 hullócsillagra lehet számítani. A tetőzés viszonylag hosszú ideig tart, így már mától érdemes az égboltot kémlelni. A Perseidák este 10 órától érkeznek az északkeleti égbolton, a Föld légkörében, mintegy 80 kilométeres magasságban elégnek – ezt látjuk hullócsillagnak. Most a Hold viszonylag korán nyugszik, ez is növeli a sikeres csillagles esélyét.

A hullócsillagok apró, sokszor csak porszemcse méretű mikrometeoroidok, amelyeket üstökösök, esetleg aszteroidák szórtak szét Nap körüli pályájukon. A Föld éves keringésekor áthalad ezeken a lazán kötött, ritkás porfelhőkön, ütközve az üstökösök hátrahagyott törmelékével.
A tömeges, rajszerű hullócsillagzáporokból több tucatot ismerünk, például a Quadrantidákat, a Geminidákat, a Leonidákat és a Perseidákat. Nevüket a hullócsillagok beérkezési irányában található csillagkép után kapták, látszólag a csillagkép egy radiánspontjából sugárzanak szét.

A NAP KÉPE

A NASA által közzétett kép a fényszennyezés problémájára is rámutat. Slovinský a Polonyinák Csillagoségbolt-parkban dolgozott, amely az egyik „legsötétebb” hely Szlovákiában. A 9 fokú Bortle-skálán 2-es besorolása van, miközben az 1-es jelenti a lehető legsötétebb égboltot (a 9-es a nagyvárosi éjszakai fényár).
Horálek viszont egy 4-es besorolású helyen fényképezett – az ő fotója látható jobboldalt.
A két fotós az előzetes egyeztetés után egyforma felszereléssel, azonos időben dolgozott – a különbség 1 000 csillag Slovinský javára, emellett egyharmaddal több hullócsillagot tudott megörökíteni.
A kombinált fotó elnyerte a NASA A Nap csillagászati képe díját (Astronomy Picture Of the Day, APOD).
(mi, mti)