Egyéb kategória Hazai hírek

Tíz nappal előrébb tart a járvány, mint tavaly ilyenkor

A kék vonal az idei esetszámokat jelzi, és felette van a 2020-as adatokat jelölő pirosnak. Tíz nappal előrébb tart a járvány, mint tavaly ilyenkor

A nyári szabadságok és a kevés fertőzött miatt szinte teljesen megfeledkezünk a járványról, csakúgy, mint a tavalyi vakáció alatt. Az esetszám azonban már szép csendben emelkedik, és augusztus 5-e körül ott tartottunk, ahol tavaly augusztus közepén. Az előző tanévben végül október 26-ig lehettek nyitva az iskolák.

Idén viszont a jóval fertőzőbb, agresszívebb delta variáns miatt gyorsabban jöhet az újabb hullám, melyet elsősorban a külföldön nyaralók hoznak haza.

A koronavírus reprodukciós rátája augusztus elejére 1,2–1,3-ra emelkedett nálunk, ez azt jelenti, hogy 1 fertőzött átlagban több mint egy embernek adja tovább a vírust – tehát felfelé kanyarodik a görbe, 5–8 százalékos a növekedés.
A statisztikusok már korábban kiszámolták, hogy nem sokkal a tanévnyitó után lecsap a harmadik hullám.

Az oktatási tárca abban bízik, hogy legalább azokban a járásokban, ahol jónak mondható az átoltottság, nem kell majd bezárni az iskolákat.
Pozsony megyében magas a beoltottak aránya, és a megye képviselői azt kérik, hogy az iskolai Covid-szemafornál, tehát az iskolák nyitva tartásánál mindenképpen vegyék ezt figyelembe az újabb hullám idején.

Ugrásszerű dominancia. A zöld vonal jelzi, hogyan lett domináns a delta variáns.