Hazai hírek Oktatás

Diplomamunka 600 euróért – részletfizetés lehetséges

Az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány elemzése szerint pofonegyszerű csalással felsőfokú képesítést szerezni. Számos arra specializálódot vállalkozás működik Szlovákiában, hogy a diákok helyett megírja a szakdolgozatokat és egyéb munkákat.

Diplomamunka 600 euróért, részletfizetés lehetséges. Ingyenes prezentáció a védéshez.

Az elmúlt években sok politikus alatt megingott a szék, mert a média megírta, hogyan szerezték a titulusukat. Matovič, Kollár és Krištúfková olyan munkáért kapott titulust, amelyekben mások ötleteit vagy szövegét lopták el. Az évek során azonban sokat változtak a módszerek: ma a leggyakoribb és legnehezebben felderíthető mód az, hogy a hallgató fizet, és megírják helyette a diplomamunkát.

Az Alapítvány önkéntesekkel együttműködve összesen 22 olyan aktív vállalkozást talált, amelyek szakdolgozatok írásával foglalkoznak. A saját weboldallal rendelkező cégek mellett azonban magánszemélyek tucatjai is kínálnak ilyen szolgáltatásokat az online felületeken.

diplomamunka

Évente több ezer tisztességtelenül megszerzett cím

Az ilyesmi egyáltalán nem ritkaság, és ezt bizonyítja az ebben az üzletágban tevékenykedő cégek könyvelése is. Több cég gazdasági adatai azonban nem nyilvánosak. Vagy külföldön vannak bejegyezve, vagy nem világos, hogy ki működteti a weboldalt, esetleg szabadúszó magánszemély az üzemeltető. Hat esetben azonban sikerült az alapítványnak megtalálni a kimutatásokat: az átlagos éves árbevétel vállalkozásonként 36 ezer euró volt. Szakdolgozatonként átlagosan 600 euróval és a piacon működő 22 céggel számolva becslések szerint évente több mint ezer hallgató vásárol szakdolgozatot.

Az Alapítvány a vállalatokat is megkereste kérdéseivel, a válaszok azt mutatták, hogy a becslés meglehetősen konzervatív volt.

„Szlovákiában évente körülbelül 2000-3000 ügyfélről van szó, a Cseh Köztársaságban ez a szám magasabb, mivel ott több egyetem van (3000-4000).” mondta Martina, aki a zaverecneprace.sk oldal nevében válaszolt az ügyfelek számával kapcsolatos kérdésre.

Hozzátette, hogy a szlovák és a cseh piacon ők a legnagyobb cég ezen a területen.

„Évről évben több diák fordul hozzánk, és különösen most, a világjárvány idején, amikor az iskolák távoktatással működtek. Ügyfélkörünk a középiskolák és különösen az egyetemek diákjaiból áll”.

Szlovákiában tavaly mintegy 30 ezer diák szerzett első vagy második diplomát. Ha a legnagyobb cég 2-3 ezer ügyfélről beszél, és a piacon 21 másik cég is aktív, akkor a diplomások több mint 15%-a szerezhet évente csalással diplomát.

Hogyan működik?

  • A hallgató egy nem kötelező érvényű megrendeléssel fordul a céghez, és megadja a témára, a karra, az oldalak számára vonatkozó információkat.
  • A cég szerzőt keres a témához, és árajánlatot tesz.
  • A kötelező érvényű megrendelés visszaigazolása után a hallgató megkapja a vázlatokat és előleget fizet.
  • Ezután egyeztet a szerzővel, aki részekre bontva készíti el a munkát, hogy a hallgató konzultálhasson a témavezetővel. Részletfizetés is lehetséges.
  • A szerző beépíti a konzultáns megjegyzéseit.
  • A munka átadása és kifizetése után a cégek meghatározott időre garanciát is vállalnak. Gyakran a védéshez szükséges prezentáció elkészítését és az opponens kérdéseinek elkészítését is ingyenesen felajánlják.
Mi szem-szájnak ingere…

Jogilag rendben

A jelenlegi jogszabályok lehetővé teszik az ilyen jellegű üzleti tevékenységet. Valójában a kész szakdolgozatokat értékesítő vállalatok leggyakrabban „tanulmányi dokumentumként” mutatják be azokat a honlapjukon. Az általános szerződési feltételekben azt is írják, hogy „a vállalkozó által átadott munka kizárólag a megrendelő saját céljaira, vázlatként vagy sablonként használható”. Továbbá az ügyfél nem terjesztheti vagy adhatja át a munkát harmadik félnek. Így minden jogi felelősség a diplomamunkáért fizető egyetemi hallgatót terheli. A hallgató ezzel legtöbbször megsérti a főiskola irányelveit, még akkor is, ha azok megfelelően vannak megfogalmazva. Azt kockáztatja, hogy kidobják, de a probléma az, hogy az iskolák általában nem fedezik fel az ilyen csalásokat.

Az Alapítvány elemzése során vizsgált 22 vállalat közül csak kettő ismeri el közvetlenül, hogy szakdolgozatokat készít. Az egyik – www.vsprace.sk – egyenesen lebeszéli a diákokat arról, hogy maguk  írják a szakdolgozatot: „Tucatnyi könyv és terv az asztalodon, miközben a szakdolgozatodat írod – egyáltalán nem kellemes elképzelni. Először az elméleti rész, majd a gyakorlati, amelynek tartalmaznia kell az eredményeket és néhány fejlesztési javaslatot. Kemény munka vár rád, és nem biztos, hogy az eredmény mindenkinek tetszeni fog. Mindez elég ok  arra, hogy valaki mással írasd meg a dolgozatodat.”

A legtöbb webhely úgy mutatja be szolgáltatásait, hogy „háttéranyagot ír”. Az Alapítvány felvette velük a kapcsolatot, és érdeklődés színlelt. A cégek csak később jelentkeztek hivatalosan. A színlelt vásárlás során 15 weboldal vallotta be, hogy a „dokumentumok” valójában szakdolgozatok. „Teljes, kész diplomamunkákat készítünk. A „dokumentumok” kifejezés csak azt szolgálja, hogy védve legyünk” – válaszolta a vysokoskolskeprace.sk oldal.

A fennmaradó 5 oldal csak közvetve utalt erre. „Olyan kéziratot készítünk, amely megfelel az iskolai záródolgozatok megírására vonatkozó irányelveknek, nemcsak formailag, hanem tartalmilag is teljes.” Az epodklady.sk így jelezte, hogy a diáknak nem kell dolgozni a leadott munkával.

A zaverecneprace.sk weboldalnál dolgozó Martina nem lát etikai problémát a vállalkozásukban. „Elsősorban olyan hallgatók számára készítünk szakdolgozatokkal kapcsolatos dokumentumokat, akiknek sok a munkájuk vagy egészségi problémáik vannak.” Azt állítja, ez inkább a küldetésről és a segítségnyújtás öröméről szól, mint a munkáról.

Meggyőződése, hogy nem szegnek meg semmilyen törvényt. Hivatalos válaszában azt írja, hogy csak kézikönyveket készítenek, és a szolgálatot coachingnak vagy segítségnyújtásnak nevezné. Az egész helyzetért a konzultánsokat okolja, akik nem fordítanak elég figyelmet a diákokra: „Ez az egyik oka annak, hogy hozzánk fordulnak. Nem minden diák képes önállóan dolgozni, és néha segítségre van szüksége.” Fiktív megrendelés esetén azonban szó sincs vázlatról: „azt írtuk önöknek, hogy az egészet mi fogjuk megcsinálni, nem csak vázlatot adunk”.

Több ezer szerző, még akadémiai körökből is

A szakdolgozatok árát a szabványoldalak száma és a feldolgozott téma nehézsége határozza meg. Egy 60 oldalas szakdolgozatért az egyes weboldalak 600 és 900 euró közötti összeget kértek.

A szakdolgozat árának egy része a közvetítőnél – a weboldalnál – marad, a többi a szerzőé. A tudományos közegben dolgozókkal folytatott beszélgetések során az Alapítvány munkatársai többször hallották, hogy a PhD-hallgatók gyakran szerzőként dolgoznak az ilyen oldalaknál. Ezt megerősítették a titkos vásárlás során. Miután az Alapítvány munkatársa visszautasította a zaverecneprace.sk ajánlatát, azt a választ kapta, hogy a magasabb ár a jobb minőség miatt van. „Tudjuk, hogy a konkurens cégek alacsonyabb árakat kínálnak, de ez azért van, mert ők egyetemi hallgatókat foglalkoztatnak. Nálunk csak akadémiai szerzők vannak. Egyetemi konzultánsok, akik nem fogják megírni a dolgozatodat néhány euróért, mint a hallgatók.”

Az egész a gyors pénzkeresésről szól. A munka megírása nem vesz el túl sok időt, mivel ismerik a pontos irányelveket, és olyan témákat választanak, amelyekben jártasak. A zaverecneprace.sk weboldal azzal büszkélkedik, hogy olyan kiterjedt írói adatbázissal rendelkezik, amely bármilyen témában képes írni: „Körülbelül 2000 aktív szerző van az adatbázisunkban”.

diplomamunka
Még hűségprogram is van a visszatérő megrendelők számára

Mi legyen vele?

Az oktatási minisztérium ezekben a hetekben készíti elő a felsőoktatási törvény módosítását. Az Alapítvány az Egyetemi Hallgatói Önkormányzattal együttműködve azt javasolta, hogy a törvénybe új bűncselekményként kerüljön be a tanulmányi csalás. Ide tartozik az is, ha valaki más munkáját sajátjaként mutatja be, még ha a szerző beleegyezett is. A bűncselekmény elkövetésével nemcsak a diákot vádolnék, akit ki lehetne zárni az iskolából, hanem az ilyen szolgáltatásokat nyújtó cégeket is. Ezek akár 10 ezer eurós bírságra is számíthatnának.

Miért foglalkozik az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány ezzel a kérdéssel?

A korrupció elleni küzdelem részeként az alapítvány régóta részt vesz az oktatásban és a fiatalokkal folytatott munkában, mivel úgy véli, hogy a kisebb csalások elfogadása és normalizálása később az ilyen magatartás nagyobb mértékű megismétlődéséhez vezet. Ha a diákok ezrével szereznek csalással érettségit, és a csalás észrevétlen és büntetlen marad, feltételezhető, hogy nem fognak másképp viselkedni akkor sem, ha egyszer magas pozícióba kerülnek. Az Alapítvány jelenleg az e területre vonatkozó jogszabály-módosítási javaslaton dolgozik.

Nadácia Zastavme korupciu