Hazai hírek

Ingyennapközi 17 500 gyereknek

Branislav Gröhling oktatási miniszter

Az oktatási minisztérium bemutatta az oktatás helyreállítási tervének első részleteit. A terv szerint 15 millió eurót költenek  a gyermekek iskolai gyermekklubokban való részvételére, az óvodai segédnevelőkre, valamint a tanulók korrepetálására irányuló projektre, amelyre 3,75 millió eurót különítettek el.

Az tárca célja a hátrányos helyzetű tanulók támogatása az egész napos oktatásban és az iskola utáni délutáni oktatási tevékenységekben.

„A gazdaságélénkítési tervből származó első finanszírozás elsősorban a szociálisan hátrányos helyzetű és az iskolai kudarc veszélyének kitett tanulókat célozza. Célunk, hogy támogassuk ezeket a tanulókat az óvodától a középiskoláig, és segítsük őket a sikerbe.”

– mondta Branislav Gröhling oktatásiügyi miniszter.

„Amikor az országban utazom, azt látom, hogy az iskolai oktatásban való részvétel sokat segít a gyerekeknek. Ez az a hely, ahol megszilárdul a tudásuk, kapcsolatokat építenek a kortársaikkal és egyéb oktatási tevékenységgel foglalkoznak. A napközi költségét azonban nem minden család engedheti meg magának, ezért a hátrányosan helyzetű diákok napközi díját átfizetjük”

– ismertette az oktatási miniszter. Így a minisztérium havonta akár 17 500 diáknak is tud segíteni.

A teljes beruházás összege 2,2 millió euró, és automatikusan kifizetésre kerül. Így az iskolák számára ez nem egy olyan projekt lesz, amelyre pályázni kell, hanem egy automatikus beruházás, amelyet a megadott adatok alapján osztanak ki.

Az oktatási törvény módosításában a minisztérium azt is javasolja, hogy az iskolai gyermekklubokban a tanulók számát 26-ra csökkentsék. A minisztérium ezzel a pedagógusok régi követelésének tesz eleget, akik a maximális létszám bevezetését követelik az iskolai gyermekklubokban. A cél a személyzet tehermentesítése, az óvodai gyermekklubok több részlegének létrehozása kevesebb gyermekkel, hogy a pedagógusok jobban tudjanak velük foglalkozni.