Oktatás

Gigászi agrokörök a középiskola mintafarmján

Gigászi agrokörök a középiskola mintafarmján
(Fotók a perbenyiki szakközépiskola és Kassa megye Facebook-oldaláról)

A Google Earth-t böngésző UFO-vadászok felvillanyozódnának, ha véletlenül Perbenyik fölé tévedne a szemük a műholdas világtérképen, azonban a felvételen nem ősi civilizációk nyomait látni, és persze nem is gabonaköröket. Gigászi agrokörök láthatók a felvételeken.
A helyi mezőgazdasági iskola kísérleti mintafarmjáról van szó, ám a lelkendezés így is indokolt, ugyanis tájainkon ritkán botlunk ilyesmibe: Szlovákiában három ilyen próbálkozás létezik egyelőre, és a perbenyiki a legkifinomultabb. Kassa megye finanszírozta a Királyhelmec melletti település mintagazdaságának létrehozását, az összesen tizenkettő agrokört.

Gigászi agrokörök a középiskola mintafarmján

A megye friss beszámolója szerint idén már 7 tonna zöldségfélét termeltek a középiskola diákjai ezzel a modern, gazdaságos eljárással, és jövőre még jobb termést várnak. Október elején ér véget a betakarítás, ezután a diákok elvégzik a komposztálást és a talaj előkészítését, valamint a berendezések téli karbantartását és tárolását.

Gigászi agrokörök a középiskola mintafarmján
7 tonna zöldségfélét termeltek a középiskola diákjai

Rastislav Trnka megyei elnök közlése szerint a mintagazdaság terményeiből jutott már a királyhelmeci gimnázium és a kassai vendéglátóipari szakközépiskola konyhájára, és további iskolák és szociális intézmények ellátást tervezik.

Gigászi agrokörök a középiskola mintafarmján
A termés.

Silvia Sakáčová iskolaigazgató elmondta, az agrokörökben zellert, paprikát, paradicsomot, hagymát, cukkinit, céklát, babot, tököt és kukoricát is termesztettek. Mivel kísérleti projektről van szó, időnként gondok adódtak a berendezésekkel, ezeket az igazgatónő elmondása szerint rendre a kassai Gépipari Szakközépiskola gyors és megbízható segítségével oldották meg. A nyári szünet alatt az iskola alkalmazottai gondozták a veteményeseket.