Egyéb kategória Hazai hírek

A végzős középiskolásoknak szeptemberig kell jelentkezniük a hivatalban

végzősök, érettségi, középiskola, munkahivatal, egészségbiztosítás
(Pixabay)

A szülő augusztus végéig kapja a családi pótlékot.
A most végzős érettségizőknek szeptember 10-ig kell bejelentkezniük az álláskeresők nyilvántartásába, ha nem tanulnak tovább. Ha addig nem kérvényezik nyilvántartásba vételüket, akkor önkéntes munkanélkülinek fogja tekinteni őket a munkahivatal, és egészségbiztosítást kell fizetniük. Ebben az esetben az egészségbiztosítónál kell jelentkezni. Ha bejelentkeznek a munkahivatalba, akkor az állam fizeti az egészségbiztosításukat.

A szülő augusztus 31-ig kapja a családi pótlékot, ha a gyerek nem tanul tovább. Akkor is jár augusztus végéig ez a pénz a tanulmányait befejező gyerek után, ha már korábban bejelentkezik a munkaügyi hivatalban. Mindjárt az érettségi után is kérheti a nyilvántartásba vételét, ha rögtön munkát akar keresni. A bejelentkezéstől kezdve vonatkoznak rá az álláskeresőkre érvényes előírások.

Aki nappali tagozaton folytatja tanulmányait, annak nem kell kérnie a nyilvántartásba vételt, az állam továbbra is fizeti utána az egészségbiztosítást.
Az álláskeresőként nyilvántartott személy megbízási szerződés (dohoda) alapján maximum 40 napot dolgozhat egy naptári évben, és ebből származó bevétele nem haladhatja meg a havi létminimumot.