Hazai hírek

Már 5 éves kortól lehet oltani a gyerekeket Szlovákiában

 

5 éves kortól lehet oltani
MTI-felvétel

Csütörtöktől már az 5–11 éves gyerekeket is be lehet oltatni – jelentette be ma Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter. Az oltás önkéntes, a gyerekorvosnak vagy más orvosnak kell jóváhagynia.
A javaslatot gyermekorvosok és más egészségügyi szakértők is támogatták, a cél, hogy megvédjük ezt a csoportot is – közölte a miniszter. A gyerekek gyengébb oltást kapnak, a rendes dózis egyharmadát.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az oltás önkéntes, a szülő kérésére történik, és azt gyermekorvosnak vagy más szakembernek kell jóváhagynia.

„Ezt a igényt szakértők, gyermekorvosok és más, az oltások és a gyermekvédelem területén dolgozó orvosok is megfogalmazták már. Ez azért van, hogy segítsen megvédeni a gyermekek különösen veszélyeztetett csoportjait, akiknek oltatlanként problémáik adódhatnak, ha kapcsolatba kerülnek a Covid-19-el” – magyarázta a miniszter.

Egészségügyi dolgozók, idősek vagy tanárok megkaphatják a harmadik adag vakcinát is.

A COVID-19 vakcina harmadik adagját szeptember 13-tól, hétfőtől adják be Szlovákiában azoknak a személyeknek, akik nyolc hónappal az mRNS-vakcina második adagjának beadásán túl vannak. Lengvarsky a szerdai kabinetülést követően tette meg a bejelentést.

A harmadik adagot először az egészségügyi dolgozóknak adják be. Ezután következnek az immunhiányos betegek, a szociális szolgáltató központok ügyfelei és alkalmazottai, az iskolák és oktatási intézmények tanárai és alkalmazottai, a 60 év feletti betegek és végül a lakosság többi része – tette hozzá Lengvarsky.

„Úgy vélem, hogy más országok tapasztalatai alapján is hozzájárul a beoltott betegek nagyobb védelméhez és az egészségügyi intézmények terheinek lehetséges csökkentéséhez” – jegyezte meg.