Hazai hírek

Van értelme a házi gyorstesztnek, mégis keveset kaptak belőlük a szülők

(Pixabay)

Az oktatási minisztérium állítja, van értelme a házi tesztelésnek, ennek is köszönhető, hogy szeptemberben nem váltak járványgóccá az iskolák. Ugyanakkor az iskolák kevés antigén gyorstesztet kaptak, így eleve betarthatatlan a minisztériumi rendelkezés, hogy hétfőn és csütörtökön reggel a szülő tesztelje le a gyereket és csak utána engedje iskolába.

Az iskolák gyerekenként csak 5 darab tesztet tudtak adni a szülőknek egy hónapra, és a hírek szerint októberben is ugyanennyi érkezik. Ez csupán két és fél hétre elég – ezért az iskolák általában azt javasolják a szülőknek, hogy csak heti egy tesztet végezzenek, vagy tartalékolják a gyorstesztet arra az esetre, ha bármilyen légúti megbetegedés tünetei jelentkeznek a gyereknél.

Svetlana Síthová oktatási államtitkár a hétvégén jelentette ki, hogy van értelme a tanulók hétfői és csütörtöki tesztelésének. Közölte, hogy 4,5 millió gyorstesztet küldtek szét az iskoláknak, és további 1 millió van a járási hivataloknál.
Ugyanakkor az országban összesen körülbelül 700 ezer alap- és középiskolás tanuló van. Tehát a heti kétszeri tesztelésükhöz 5,6 millió gyorstesztre lenne szükség egy hónapban.

Nyilván ezért javasolja Elena Prokopová, az egészségügyi minisztérium gyermekgyógyászati szakértője a szülőknek, hogy ha tünetek jelentkeznek a gyereknél, jelentsék be ingyenes PCR-tesztre. Akinek koronavírus-fertőzésre utaló tünetei vannak, az ingyen mehet ilyen tesztre.
Prokopová emlékeztetett, hogy csak akkor állítható ki a fertőzésen való átesésről szóló igazolás, ha PCR-tesztet is végeztek a gyereknél.

A minisztérium adatai szerint a múlt héten 225 697 házi antigéntesztet végeztek el a szülők, a gyerekek 0,26 százaléka lett pozitív. Ugyanakkor a 225 ezer teszt nagyon messze van az összes iskolás heti kétszeri tesztelésétől.
A gyerekek tesztelésére használt gyorsteszt kidobható a háztartási hulladékkal.