Hazai hírek

A pedagógusok továbbképzése terén várható változásokról beszélt Gröhling

pedagógusok továbbképzése
Branislav Gröhling

Kulcsfontosságú változások várhatók a pedagógusok továbbképzésében. Mostantól pedagógusok és a regionális központokban dolgozó igazgatók tartják a szakmai képzéseket. Ezenkívül a civil szervezetek hivatalosan is indíthatnak tanfolyamokat, bevezetik a tanárképzési támogatást, és ösztönzik az innovatív oktatási módszerek bevezetését. Több mint 50 millió eurót különít el pedagógusképzésre az uniós helyreállítási terv.

„A tanárok képzését sokáig elhanyagolták, de a reformokhoz ez elengedhetetlen. Az oktatás tartalmi reformja révén van lehetőség a képzés színvonalának emelésére, valamint a tanítás innovatív és modern megközelítésére. Ezért számos változtatást vezetünk be a tanárképzésben” – mondta Branislav Gröhling oktatási miniszter.

A legfontosabb kérdés az, hogy ki fogja megvalósítani a pedagógusképzést. „Nem a tisztviselők, hanem a tanárok feladata lesz a kollégák képzése. Fokozatosan alakulnak meg az erre a célra szolgáló központok. Tapasztalt tanárok és iskolaigazgatók adják át tudásukat és tapasztalataikat a kollégáiknak” – mondta a miniszter.

40 regionális központot hoznak létre a régióban dolgozó pedagógusok továbbképzése céljából, felkészítik a tanítókat az oktatásban várható változásokra, megismertetik velük az innovatív tanítási módszereket.

„A másik változás az, hogy megnyitjuk a tanárképzés lehetőségét a civil szervezetek előtt is.  Ezek az egyesületek eddig is színvonalas tanfolyamokat tartottak a tanároknak, de ezeket minisztériumi szinten nem ismerték el . Mostantól ezek a tanfolyamok vagy képzések hivatalosan is elfogadottak lesznek” – magyarázta a tárca.

Bevezetik a pedagógusok oktatási támogatásának lehetőségét is. Már ebben az évben kétféle képzést költségeit térítik meg. Az első olyan pedagógusok számára indul, akik két tantárgyat tanítanak, és egy harmadikat is felvesznek. A minisztérium olyan tanítók képzésének költségeit is megtéríti, akik iskolában tanítanak, de nincs pedagógiai képesítésük.

További változás a tanítási innováció rendszerszintű támogatása. Az innovatív oktatási módszereket a regionális központokon és más, az oktatás terén dolgozó szervezeteken keresztül ismertetik. Mindezt egy úgynevezett innovációs katalógusban foglalják össze. „Ebben a katalógusban összegzik az oktatás minden bevált, modern módszerét. Ezeket minden további jóváhagyás nélkül bevezethetik a pedagógusok és az  iskolák. Egyrészt megszüntetjük a bürokráciát, másrészt ösztönözzük az új tanítási módszerek bevezetését” – zárta Gröhling.

 

%d bloggers like this: