Hazai hírek

Kifizeti a főiskolai továbbképzést a minisztérium

minisztérium
(A Comenius Egyetem felvétele)

Az oktatási minisztérium kifizeti a felsőfokú kiegészítő képzésre jelentkező pedagógusok tandíját. Egyelőre arról született döntés, hogy az ősszel kezdődő szemeszter árát fizeti ki az első és második évfolyamot végzőknek.
Olyan tanárok jelentkezhetnek szeptemberig továbbképzésre, akik valamilyen szaktantárgyat tanítanak, de pedagógiai végzettségük nincs, illetve kiegészítő képzésre, amikor például egy matematika–fizika tanár elvégzi az informatika szakot is.

Általában 400 euró körül mozog egy szemeszter ára, a minisztérium körülbelül 1,2 millió eurós kiadással számol.

Pályakezdő pedagógusok, illetve olyan tanárok is jelentkezhetnek, akik most váltanak iskolát. A tavalyi évben 3414 pedagógus vett részt ilyen képzéseken.

A támogatással azokat a pedagógusokat akarják ösztönözni, akik eddig haboztak a továbbképzésre való jelentkezéssel.

„Nagyra értékeljük, hogy a tanárok érdekeltek képzettségük javításában, fejlesztésében és bővítésében. Ezért szeretnénk segíteni őket ebben, és megkönnyíteni az egész folyamatot, amelynek jelentős költségei vannak” – mondta Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter. Hozzátette, hogy a tanárképzés és annak javítása a minisztérium egyik prioritása. A megújítási tervből 50 millió eurót különítettek el erre a célra, miközben regionális mentorok – tanárok és igazgatók a gyakorlatból – rendszerét készítik elő, hogy segítsék az iskolákat, különösen a tantervi változásokkal kapcsolatban.