Oktatás

Az interaktív tábla alkalmazásának módszertani lehetőségei

interaktiv táblaGonda Zsuzsa oktatás-módszertani tananyaga az interaktív tábla alkalmazásának módszertani lehetőségeiről szól. Az egyetemi oktató és hallgató, a gyakorló pedagógus vagy a tanárjelölt számos olyan IKT-eszközt használ a mindennapjaiban, amelyek többsége oktatásra is alkalmas, használata a tanórai keretek között is elképzelhető.

Ilyen eszköz például az e-book, az okostelefon, a projektor és a számítógép is. Van azonban olyan IKT-eszköz, amely képes összevonni a különböző eszközök funkcióit. Ez az eszköz az interaktív tábla, amely kimondottan oktatási céllal jött létre.

Chris Betcher és Mal Lee (2009) szerint az interaktív táblát minden oktató hatékonyan alkalmazhatja a mindennapi tanításban szakjától függetlenül, továbbá a táblahasználat alkalmazkodik mindenféle tanítási munkaformához, legyen szó frontális, egyéni vagy csoportos oktatásról.

A tábla további előnye, hogy képes bármilyen hardver és szoftver integrálására, ezeket speciális alkalmazásainak köszönhetően módszertani segítséggel jeleníti meg (például reflektor, kiemelő toll, nagyítás, redőny) – fokozva ezzel a tanítási folyamat tempóját és hatékonyságát.

A tananyag két szerkezeti egységre bontható: az első részben ismerkedhet meg az interaktív táblával mint eszközzel, annak részeivel, működési elvével, valamint az interaktív tábla szoftverének szemléltetési lehetőségeivel. Ez az egység elsősorban azt mutatja meg, hogy meglévő tananyagai hogyan válthatnak dinamikussá és interaktívvá. A második szerkezeti egységben az új digitális tananyag készítéséé a főszerep. Megtanulhatja, hogyan építheti be az interaktív tábla lehetőségeit a tanári előadásba és magyarázatba, valamint elsajátíthatja az interaktív tananyag készítésének a lépéseit.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.45 MB]