Tanuljunk Természetismeret

2022 legszebb csillagászati eseményei

2022 legszebb csillagászati eseményei  🛰 A Svábhegyi Csillagvizsgáló és a csillagaszat.hu közös médiavállalkozása heti interaktív csillagászati magazinműsor formájában. Kiss László csillagász, Széchenyi-díjas akadémikus, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója fog elkalauzolni minket a csillagok világába. Utazzunk messze képzeletünk és az előadás segítségével, pillantsunk bele a világűr titkaiba mindenki számára érthetően. Tarts velünk Te is! ☝️ ⌛ A program első felében 60 perc szórakoztató stílusú előadás, a második felében az online élő videó nézőinek kérdéseire válaszolunk.

2022 legszebb csillagászati eseményei
2022 legszebb csillagászati eseményei

A műsor fő platformja élő adásonként: http://facebook.com/svabhegyicsillagv…

  • 2022. május 16. Teljes holdfogyatkozás 03:28–04:52 között, 84 percig teljes (141,4%). A Hold 03:30-kor nyugszik, teljesen elfogyva.
  • 2022. október 25. Földünk északi részén részleges napfogyatkozás lesz 86%-os maximális fázissal. Hazánkból is részleges fogyatkozást látni 10:23 körül 32%-os fázissal.
  • 2022. december. A 25. naptevékenységi hullám maximuma.

Kristálytiszta téli ég és sziporkázó Tejút + jó társaság! Saját távcsöved van, csak jó ég kéne a fotózáshoz? Kezdő vagy, és szeretnéd egy nagy távcsőbe pillantva fürkészni a Világegyetem titkait? Gyere el az MCSE  téli csillagásztalálkozójára, melyet Vértesbogláron tartunk, 2022. január 28-30. között.

Hol?

A Boglártanya erdei iskolában várjuk az érdeklődőket, Vértesboglártól kb. 2 km-re. Korábban két ifjúsági tábort tartottunk ezen a helyszínen (2018, 2021), jó tapasztalatokkal. (lásd: MCSE Ifjúsági Csillagásztábor 2021)

Mikor?

2022. január 28-30., péntek-vasárnap

Kiknek?

14 évnél idősebb fiataloknak és felnőtteknek. Kezdőknek és önállóknak.

Szállás, étkezés:

A helyszínen, a Boglártanya erdei iskolában, 6-12 ágyas szobákban. Napi háromszori étkezés biztosított.


Ha napforduló, akkor szolárgráf-kihelyezés!

Nyári napforduló, téli napforduló – tanultunk róluk az iskolában. De valóban, hogyan térül-fordul égboltunkon a Nap? Megtudhatjuk, ha egész éven át fényképezzük égi helyzetét.
Az égbolt eseményei lassan történnek, a mai rohanó világban kinek van ideje estéről estére, avagy hajnalról hajnalra figyelni, hol nyugszik, hol kel a Nap, hogy pontosan megállapíthassa, mikor történik a legészakibb vagy a legdélibb napkelte/napnyugta? Szerencsére nincs is erre szükség, az emberiség alaposan kitapasztalta a Nap és az égitestek járását az elmúlt évezredek során.
Mégis érdekes látni, egyetlen felvételen pedig még szemléletes is, milyen hihetetlenül szélsőségesen „viselkedik” Napunk az égbolton, milyen széles utat jár be évről évre egünkön, napfordulótól napfordulóig. Ilyen felvételt rögzített kamerával érdemes készíteni, amely az égboltnak pontosan ugyanarra a részére néz,
A Nap éves égi útjának megörökítésére a legegyszerűbb módszert a lyukkamera biztosítja – a több hónapos, vagy akár féléves expozíció során keletkezett szolárgráfok gyönyörűen megmutatják a Nap útját, a derültebb, felhősebb időszakokat, és – igaz, elég homályosan – a tájat, az előtérben található épületeket, tornyokat, fákat is.
A hosszú expozícióhoz azonban „érzéketlen” detektor és „fényerőtlen” kamera szükséges. Előbbi célra megfelel a hagyományos fotópapír, utóbbira pedig egy henger, melynek belső palástjára illesztjük a fotópapírt, amely egy aprócska lyukon keresztül kap fényt – máris kész a lyukkamera! A kamera céljaira az egyszerű hengeres doboz vagy cső is megfelelő: fekete filmes doboz, vagy valamilyen nagyobb átmérőjű cső.

%d bloggers like this: