Hazai hírek

Jövő hétfőtől bezárják a felső tagozatot és a középiskolákat

Nem rövidíti le a vakációt és nem ismételteti meg a tanévet a minisztérium
(MTI-felvétel)

December 13-tól távoktatásra áll át az összes középiskola és az alapiskolák felső tagozata – jelentette be Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter.

A döntés a friss bejelentés szerint január 9-ig érvényes, tehát a karácsonyi szünetig már nem mennek iskolába a nagyobb diákok. Az intézkedés része a kormánykoalíciós megállapodásnak az országos lockdown további formájáról.
Az SaS közlése szerint a felső tagozat és a középiskolák bezárása volt az ára annak, hogy most péntektől megnyitnak az üzletek a beoltottak és a fertőzésen átesettek számára. Mivel a korábbi rendelet szerint az utolsó tanítási nap december 17-én lett volna, így csak öt tanítási napról van szó.
A kijárási korlátozás és a veszélyhelyzet továbbra is érvényben marad.
Az egészségügyi miniszter külön jogkört kap. Ha a Covid-osztályokon ápoltak száma eléri a maximális számot, Lengvarský behúzhatja a vészféket és minden lazítást azonnal eltörölhet. Szerdán közlik, hogy mekkora lesz ez a maximális szám. A szigorításról az egészségügyi miniszter egymaga dönt majd, nem kell a kormányra vagy a koalíciós pártelnökök megegyezésére várnia.