Kitekintő

Hogyan vegyük rá a diákokat az olvasásra

Nem könnyű rávenni a diákokat az olvasásra, egy észak-ír iskolában azonban jó megoldást találtak. A  Down megyei Millisle általános iskolában a Linfield focicsapat kapitányával, Jamie Mulgrew-val sportolhatnak azok a diákok, akik teljesítik az előírt olvasási célokat – írja a BBC News.

A Linfield csapatkapitánya egy Down megyei iskola diákjainak segít a tanteremben és a futballpályán is. Jamie Mulgrew edzésein az általános iskola diákjai több könyv elolvasásához kapnak motivációt. Az észak-írországi általános iskolások az olvasási készségek nemzetközi összehasonlításában általában előkelő helyet foglalnak el, de néhány gyereknek kihívást jelenthet a sport, hogy többet olvassanak. A módszer Ian McManus, a Millisle Általános Iskola igazgatója szerint a vonakodó olvasók ösztönzésében valódi változást hozott.

 

Egy megadott szószám elérése után a gyerekek heti edzéseken vehetnek részt a sportolóval. A diákok odavannak a kezdeményezésért, többen egészen rákaptak az olvasásra.

„Úgy gondolom, hogy nagyon fontos a mentális egészségük, az önbecsülésük és a szórakozásuk szempontjából is, hogy kijussanak a friss levegőre, hogy futhassanak, és hogy olyasmit csináljanak, amit élveznek.”

A Books and Boots program már öt éve működik Millisle-ben, és Michelle McIlveen oktatási miniszter is elismerően nyilatkozott róla.