Egyéb kategória Közösség

Szilveszteri és újévi babonák

Babonák fűződnek ezekhez a napokhoz. Még azok is megtartanak néhány szokást, akik nem hisznek a babonákban.

Legyen szerencsehozó patkód!

A patkó és a négylevelű lóhere önmagában is nagy hiedelemmel bír, Szilveszter napján pedig szinte elhagyhatatlan szerencsehozó tárgyak. Régen azt gondolták, hogy ha az állatok vályújába patkót rejtenek, akkor az megóvja a betegségtől a jószágot. Máshol az ajtófélfára szögezték, de az igazán hatékony patkó minden esetben az, amit az út szélén találtak. Mind a patkónak, mind a négylevelű lóherének egyetlen célja volt: elűzni a rossz szellemeket, és ezzel szerencsét hozni tulajdonosának.

Újévi szerencse patkó és négylevelű lóhere babonák

Legyen malacod!

Szinte elképzelhetetlen az óév fordulója malacsült nélkül. Kedveltsége abban rejlik, hogy úgy tartották, a disznó előre túrja a szerencsét. A malacnak persze vannak kifejezetten kedvelt részei, mint a füle vagy a farka, amelyek ráadásul szerencsét hoznak, így azok sem hiányozhatnak az ünnepi asztalról. Így a malac sütve, máskor bájos kabala figurák, esetleg marcipán édesség formájában is visszaköszön az óév búcsúztatása során.

szerencsét hozó malacka

Legyen sok pénzed!

A lencséből készített levest, főzeléket, esetleg salátát január elsején kell elfogyasztani, így aki falatozik belőle, annak egész évben nem fogy ki a pénz a tárcájából.

A lencséhez egy másik hiedelem is kapcsolódik: az a lány, aki sok lencsét eszik, szép lesz egész évben.

újévi lencse babonák

Mit ne tegyünk?

A tilalmak sora szinte végtelen, így a teljesség igénye nélkül csupán néhányat sorolnánk fel. Többek között nem szabad ezen a napon mosni, pláne nem teregetni, mert azzal a halált idézzük meg. Nem szabad a szemetet kivinni, mert azzal együtt kidobjuk a jövő évi szerencsét is. De ezen a napon sem orvoshoz menni, sem orvost hívni nem tanácsos, mert akkor betegséggel töltjük az újesztendőt. Végül még egy megfontolandó jó tanács: pénzt ezen a napon még véletlenül se adjunk kölcsön, mert azt sosem látjuk viszont.

 

%d bloggers like this: