Hazai hírek

5000 tanár hiányzik az iskolákból, az alapiskolákban a legrosszabb a helyzet

Az iskolák
(Pixabay)

Nem lesz, aki tanítsa a gyerekeket? Sok pedagógus van nyugdíjkorhatár előtti korban, sőt sokan nyugdíjasként dolgoznak. Az iskolák pedig nagyon nehezen találnak utánpótlást.

Évről évre emelkedik az iskolák által közzétett álláshirdetések száma. A tavalyi évben összesen 4936 állásra keresett pedagógust 1500 iskola – derült ki az edujobs.sk oktatásügyi álláskereső oldal összegzéséből.

A helyzet évről évre romlik, 2020-ban 1400, az előtte való évben pedig körülbelül 1000 iskola keresett álláshirdetés útján tanerőt – tavaly ITT írtunk erről.

Az alapiskolákban a legrosszabb a helyzet, angol-, német- és szlováktanárt, illetve matematika- és fizikatanárt a legnehezebb találni.

Az oktatási minisztérium is tisztában van vele, hogy nem elég vonzó a pedagógusi pálya (különösen az alapiskolai elhelyezkedés) a fiatal tanítók számára, sokan helyezkednek el más területen.
Nyilván segítene a magasabb fizetés (a pedagógus-szakszervezet most 10 százalékos béremelést szeretne elérni, emiatt decemberben sztrájkkészültséget hirdetett, de előrelépés nincs), béremelés helyett azonban egyelőre képesítetlen munkaerőket keres a minisztérium. A munkaerőhiányra azzal reagált, hogy az alapiskolák képesítetlen munkaerőt is felvehetnek, a feltétel, hogy a következő négy évben megszerzik a képesítést, ám addig is olyan bért kapnak, mintha lenne megfelelő végzettségük.

Ami a nem pedagógiai alkalmazottakat illeti, az iskolák legnehezebben vezető szakácsot tudnak találni.

Álláskereső