Hazai hírek

A diákok bő 20 százaléka már karanténban van

téli szünet

A gyerekek 78,8 százaléka jár iskolába, az osztályok 81,6 százaléka van nyitva – ismertette a friss adatokat az oktatási tárca.
A tanulók 21,2 százaléka már a távoktatásban vesz részt, mert fertőzés felbukkanása miatt be kellett zárni az osztály.

Mint a múlt héten írtuk, matematikusok és járványügyi szakértők arról nyilatkoztak, hogy e hét elejére az iskolai osztályok 20 százalékát karanténba kell küldeni, e hét végére pedig akár az osztályok felét.
Múlt héten még a diákok 6 százaléka nem járhatott iskolába.

Svetlana Síthová oktatási államtitkár közölte, hogy nem az összes otthon maradó gyerek fertőzött, sokuk csak azért van karanténban, mert egy-egy osztálytársuk vagy a tanár betegedett meg.

Az iskolai tesztelés keretében a héten már 563 470 antigéntesztelést végeztek, az iskolai alkalmazottak 2,7 százaléka, a diákoknak pedig az 1,9 százaléka pozitív.

Síthová szerint is nagyon sok osztály kell majd bezárni a napokban, sok diák kerül karanténba, ezáltal távoktatásba. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy a karantén már csak 5 napos, így „nem lesz olyan hosszú ideig távoktatás”.

Ennek kapcsán Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy a betegek 5 nap után is fertőznek.

„Ha valaki öt napot karanténban tölt, az még nem jelenti azt, hogy már nem fertőz”

– mondta, és figyelmeztetett, hogy a karantén után is reszpirátort kell hordani és tartani a távolságot.

Branislav Gröhling oktatási miniszter szerint szóba sem jöhet, hogy ismét bezárják az összes iskolát, már csak azért sem, mert a karantén nem vonatkozik a teljesen beoltott és a fertőzésen már átesett kontakszemélyekre.