Kitekintő

Anafilaxiás sokk esetén adrenalinos „toll” kell, nem kalcium

Január 18-án, kedden rosszul lett és meghalt egy hétéves fiú egy budapesti benzinkúton, sajtóértesülések szerint mogyoróallergiája volt, és olyan ételt evett, amiben mogyoró is volt. Mivel az eset kapcsán a „facebookos szakértők” különféle légből kapott kezeléseket javasoltak, hibáztatva azokat, akik segíteni igyekeztek a gyereken – sajnos eredménytelenül – a Magyar Gyermekmentő Alapítvány külön Facebook-bejegyzésben hívja fel a szülők figyelmét, hogy az ilyen, úgynevezett anafilaxiás túlérzékenységi reakció súlyos esetben percek alatt fulladáshoz, szívmegálláshoz vezethet. A közhiedelemmel ellentétben a kalcium ilyenkor nem használ. Sem a súlyos, sem az enyhe lefolyású allergiás reakció esetén sem.

„Fulladással, vérnyomáseséssel járó allergiás reakcióban egy előretöltött, adrenalintartalmú önadagoló injekció (Epipen Junior/Anapen Junior) használata menthet életet, melyet igazoltan súlyos allergiás betegek részére írhat fel az orvos. Ezt az injekciót anafilaxiás tünetek előfordulásakor azonnal, izomba kell beadni” – olvasható a gyermekmentők Facebook-bejegyzésében.

Az akut allergiás reakció tünetei általában a viszketés, a csalánkiütés, duzzanat és/vagy légzési nehézségek. Ha valaki allergiás a vakcina összetevőire, oltás után is előfordulhat anafilaxiás sokk, ezért nem árt tudni, mi a helyes kezelés. A JAMA tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint súlyosabb reakciók azoknál jelentkeztek, akiknek korábban is volt már valamire súlyos allergiás reakciójuk, vagy tapasztaltak korábban anafilaxiás sokkot.

anafilaxiás A kutatók szerint nagyon biztató, hogy a beoltottak 98 százaléka semmilyen allergiás reakciót nem mutatott az mRNS-oltóanyagokra, a 2 százalék jó részének pedig volt korábban hasonló reakciója. Súlyos anafilaxiás sokk még így is tízezer közül csak kicsit több mint két embernél jelentkezett. A szakértők megjegyezték, hogy mivel a lakosságra vetítve 5 százalék az ételallergiások, 1 százalék pedig a súlyos gyógyszerallergiások aránya, még így is több ezer, allergiára hajlamos embert sikerült mindenféle nem kívánatos reakció nélkül beoltani.