Egyéb kategória Technológia

Hogyan jutunk el a Holdra? Az Artemis-III küldetés

A napokban egy érdekes prezentációt tett közzé a NASA, ami az elkövetkező holdutazás, az Artemis-III küldetés indulásának új elképzelését mutatja be. Bár még pontos adatok nem szerepelnek a dokumentumban, néhány fontos részletet így is megismerhetünk az új küldetésből. A koncepció a SpaceX együttműködésére alapozva készül, ami folyamatosan együttműködik az amerikai űrhivatallal a HLS-program keretében is megvalósuló misszióról. A mostani terveket a folyamatos Starship-fejlesztések alapján hozták nyilvánosságra.

Human Landing System Artemis-III
Human Landing System Credit: SpaceX

A műveletek leírása több újdonságra is fény derít, és az alábbi folyamat szerint nézhet ki majd a 2025-ben induló küldetés:

  • Első lépésként egy meghosszabbított Starship második fokozatot állítanak Föld körüli pályára, ami orbitális üzemanyag gyűjtőállomásként keringene.
  • Ezt követően négy újabb Starshippel juttatnak fel üzemanyagot (folyékony metánt és oxigént) és töltik meg a tankert.
  • Végül magát a Holdraszálló Lunar Starshipet indítják el már hasznos teherrel és minimális mennyiségű üzemanyaggal feltankolva, ami Föld körüli pályán összekapcsolódik a tankerrel, és a Hold felé vezető keringési pálya eléréséhez szükséges mennyiségű üzemanyagot vételez.
  • Miután a Lunar Starship elérte a Hold körüli pályát, elindítják a személyzetet is egy SLS rakétával és Orion űrhajóval.
  • Az Orion szintén Hold körüli pályára állva összekapcsolódik a Lunar Starshippel, ahová a személyzet átszáll, és ezután következhet maga a Holdraszállás.
  • Végül pedig a Starship felszáll a Hold felszínéről, ismét összekapcsolódik az Orionnal, ami hazajuttatja a három fős személyzetet a Földre.

Ami az eddigiekhez képest új információ, hogy egy megnyújtott törzsű, 60 méteres Starshipet alkalmaznának üzemanyag töltőállomásként. A tankernek jóval nagy hasznos teherkapacitása lehet, mivel nem újrahasználható egységként épül meg, tehát miután elindult, nem tér többet vissza a Földre (ahogy egyébként a Lunar Starship holdi leszállóegység sem). A további négy Starship egyenként 150 tonna üzemanyagot fejtene át a tankerbe. Végül összesen 1100 tonna üzemanyaggal indulhatna el a Lunar Starship, ami a 90 tonnás üres tömeghez képest jelentős súlygyarapodást jelent. Erre az űrben való feltankolás miatt van lehetőség, így a hasznos teherkapacitás rendkívül megnő. A prezentáció ezen kívül a holdi leszállóegységet is új kialakításban mutatja, ahol a leszállólábak kialakítása is már a végleges verzió lehet. (spacejunkie.hu)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download