Oktatás

Az egyetemek reformja alapvető változásokat hoz a kutatás, a fejlesztés és az innováció támogatásában

Az egyetemek reformjaAz egyetemek reformja szerint a 200 ezer euró feletti projekteket külföldi szakértők fogják értékelni, a teendök koordinálását a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala veszi át.

Zuzana Čaputová aláírta az egyetemek reformját biztosító törvényt. Az ennek részét képező, a megújítási tervre épülő változások a minisztériumok és az alárendelt intézmények közötti jobb együttműködést eredményezik. A kutatás, fejlesztés és innováció támogatása egyértelműbb, kiszámíthatóbb és a minőségre összpontosító lesz.

A törvény egyértelműen újradefiniálja a nemzetközi értékelések intézményét. A 200 ezer euró feletti projekteket más országok szakértőinek kell értékelniük. Az intézkedés célja, hogy a nyertes projekteket kiválasztó személyek pártatlanságával kapcsolatos esetleges kételyek eloszlassák. Az intézkedés összhangban van a hasonló méretű országok általános gyakorlatával. Az új szabályok értelmében a következő négy évben 630 millió eurót fektetnek be a kutatásba és az innovációba.

A kutatási, fejlesztési és innovációs politikák stratégiai és módszertani koordinációjának eddig nem létező feladata a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalához kerül. A Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Szekció, amely a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Stratégia előkészítését koordinálja, foglalkozik majd ezzel a kérdéssel. A Tudományos, Technológiai és Innovációs Kormányzati Tanács is a Kabinetiroda alá kerül.

A kutatás, fejlesztés és innováció kérdése „miniszterelnöki kérdéssé” válik. A kabinetirodába való költözés mellett a Tanács összetétele is megváltozik, és a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a kulcsfontosságú miniszterek mellett neves tudósok és vezetők is tagjai lesznek. Az új hatáskörök közé tartozik majd a következő három naptári évre vonatkozó előzetes finanszírozási terv jóváhagyása a kutatás, fejlesztés és innováció támogatására, valamint egy kötelező, minden finanszírozási típusra egységes módszertan. A Kormányzótanács megvitat továbbá minden olyan dokumentumot és jogalkotási javaslatot, amely hatással van a kutatási és innovációs környezetre.

Az előzetes finanszírozási tervnek egyértelműbbé kell tennie a kutatók és a vállalkozások számára az állami költségvetésből, a strukturális alapokból és a gazdaságélénkítési tervből származó finanszírozási forrásokat. Az egységes támogatási módszertan jutalmazza a minőséget, és harmonizálja a különböző felhívások pályázati folyamatait, időt takarítva meg a támogatást igénylők számára.

További kisebb intézkedések és fejlesztések várhatóak már ebben az évben. A reform jóváhagyása fontos lépés afelé, hogy Szlovákia olyan országgá váljon, amely jobban elősegíti a kiváló kutatást és innovációt.