Egyéb kategória

Tanárok, szülők és tanulók az oktatási reformról

tanárok, szülők és oktatási szakemberek
Illusztrációs felvétel

Az elmúlt hetekben a tanárok, szülők és oktatási szakemberek részletesen megismerkedhettek az általános iskolai tanulók oktatását érintő közelgő változásokkal. Több mint 2100 szakértő véleményezte a reformot nyilvános konzultációk, kerekasztal-beszélgetések és kétoldalú találkozók keretében.

Annak érdekében, hogy az érintettek ne hagyják figyelmen kívül a változásokat, az Oktatási Minisztérium nyilvános előadásokat és megbeszéléseket tartott. Több mint 2000 érdeklődő jelentkezett, akiknek 84 százaléka óvodai, általános és középiskolai tanár volt. A megbeszéléseken a legnagyobb érdeklődés a nyelv és kommunikáció oktatási területét – a szlovák nyelvet és más tanítási nyelveket – övezte.

„Nagyra értékeljük a nagy érdeklődést, a pozitív visszajelzéseket és a nyilvános konzultációkon elhangzott fejlesztési javaslatokat. Fontos, hogy a változások alapvető kereteiről szélesebb körű társadalmi konszenzus alakuljon ki, és hogy a pedagógusok hangját, akik kulcsfontosságúak a változások későbbi iskolai és osztálytermi megvalósításában, figyelembe vegyék azok előkészítése során” – mondta Miroslava Hapalová, az Állami Pedagógiai Intézet igazgatója.

 

„Ez az első alkalom, hogy ilyen módon reformáljuk meg a tantervet. A tantervi változásokat a gyakorlatban tapasztalt tanárok és igazgatók hozzák létre. A nyilvánosság, a szülők, a fiatalok és mindenki más véleményezi őket. Különösen örülök annak, hogy sikerült létrehoznunk egy tanulói tanácsadó bizottságot. Ez az egyes régiók tanulóinak állandó képviselete, akik véleményezhetik az oktatás tartalmi reformját, és saját javaslataikkal is hozzájárulhatnak” – mondta Branislav Gröhling, az oktatási tárca vezetője.

A szülők, a munkaadók, az óvodák, általános és középiskolák alapítói, az egyetemek képviselői, valamint az oktatás területén működő civil szervezetek elfogadták a meghívást a közelgő változásokról szóló kerekasztal-beszélgetésre. Összesen 84 szervezetet hívtak meg, és több mint 100 kijelölt képviselő vett részt a kerekasztal-beszélgetéseken.

„Szülőként úgy érezzük, hogy sürgősen szükség van tartalmi változtatásokra az oktatásban a mai világ igényeinek nagyobb mértékű tükrözése, valamint a gyermekek tanulási, kommunikációs és iskolai munkamódszerének megváltoztatása érdekében. Nagyra értékeljük a reform nyílt előkészítésére tett erőfeszítéseket” – mondta Matej Stuška a Parents.sk polgári társulásból.

A konzultációkat kétoldalú találkozók formájában is megtartották, amelyeken részt vettek az Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezetének és a Szlovákiai Általános Iskolák Szövetségének képviselői.

„Gyermekeinknek változásokra van szükségük az oktatásban, és nem várhatnak tovább. Nagyra értékeljük, hogy a tantervi reform már elkezdődött, hogy többéves folyamatként, előre meghatározott mérföldkövekkel és több száz szakember aktív támogatásával valósul meg. Bár érzékeljük a mai idők nehézségeit és a pedagógusközösség fáradtságát, a gyermekeink érdekében kezelnünk kell ezt a helyzetet” – tette hozzá Eva Ohraďanová, a Magániskolák és Oktatási Intézmények Szövetségének elnöke.

Az Oktatási Minisztérium által bevezetett „Oktatás a 21. századra” reform célja az általános iskolai oktatás jelentős megerősítése, a tanulók tanulási eredményeinek javítása, a műveltségi készségek fejlesztésének támogatása, a kontextusban való tanulás elősegítése, az aktuális kihívásokra való reagálás és a tanulók egyéni képességeinek figyelembevétele.

Az oktatással kapcsolatos változások eredeti dokumentumai a https://vzdelavanie21.sk/aktuality/uvodne-dokumenty-kurikularnych-zmien/ linken találhatók.

Az ötletek értékelése és a nyilvános konzultáció során tett észrevételek beépítése után a bevezető dokumentumokat frissítik, és ezek képezik majd az új Nemzeti alaptanterv alapját.