Hazai hírek Közösség

Elhunyt Gémesi Irén

Janda Ivánra emlékeztek
A Janda Iván karnagy-tanár emlékére szervezett beszélgetőest műsorvezetőjeként

Életének 82. évében elhunyt Gémesi Irén, született Kubicskó Irén (1940. jún. 29. Érsekújvár– 2022. április 12., Galánta), pedagógus, rádióriporter, a hazai magyar társadalmi élet szorgos munkása.

1958-ban a pozsonyi pedagógiai gimnáziumban érettségizett. 1964-ben a nyitrai Pedagógiai Főiskolán magyar–szlovák–zenei nevelés szakán távúton tanári oklevelet szerzett.

1958—80 között az érsekújvári magyar alapiskolában tanított.

Gémesi Irén műsort vezet a Pozsonyi Casinóban

1980-tól a Csehszlovák Rádió magyar adásának szerkesztője volt nyugdíjazásáig. Az alapiskolák 1—4. évfolyam adásait és a Kölyökvilág műsorait szerkesztette. Kolléganőm volt, egy irodában ültünk, egy szolgálati kocsiban döcögtünk az országot járva, együtt gondolkodtunk témákon, kerestünk riportalanyokat. Később kulturális témájú beszélgetéseket készített, közönségszervezőként tevékenykedett, és szerepelt a Zene és lélek című, Szíjjártó Jenőről készült emlékfilmben is.

2004 novemberében Csáky Pál miniszterelnök-helyettes a Szlovák Köztársaság Ezüstplakettjével tüntette ki.

40 éven át a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának alapító tagja, szervezőtitkára, kórustagja volt. Vezette az érsekújvári alapiskola felső tagozatosainak énekkarát is.

Évekig tevékenykedett a Pozsonyi Casino műsorainak szervezését segítve, műsorvezetőként, vendéglátóként. Tagja volt a Carissimi szervezet kuratóriumának is.

Hiányozni fog mindenkinek, aki találkozott vele, aki ismerte, szerette.

Nyugodjék békében!

Temetéséről a rokonai később intézkednek.