Matematika Tanuljunk

Távtanítás – 8. o – A gúla testhálója

A gúla testhálója A természetben és épített világunkban rendkívül változatos alakzatokat találunk. Ezek egy csoportját alkotják a gúlák.

A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács és a Pannon RTV közreműködésével 2020-ban az általános és a középiskolák minden osztálya számára egy teljes évnyi tananyag kerül rögzítésre. A tanórák a YouTube-on érhetőek el a diákok szülők számára, akik szükség esetén az így létrehozott tudástár felhasználásával sajátíthatják el a tananyagot.

Ametiszt kristály, gízai piramisok, a Louvre üvegpiramisa és gúla illusztrációk
Gúla részei
Végy fel egy sokszöget a határvonalával, és egy olyan pontot, amelyik nem illeszkedik a sokszög síkjára! Kösd össze ezt a pontot a sokszög minden csúcsával! Így egy gúla élvázát kaptad.

A sokszöget a gúla alaplapjának, a háromszögeket a gúla oldallapjainak nevezzük. Az oldallapok együttesen a gúla palástját alkotják. Az alaplap oldalai az alapélek, két szomszédos oldallap az oldalélben metszi egymást. A háromszögek közös csúcsának az alaplaptól vett távolsága a gúla magassága.

A háromszög alapú gúlát tetraédernek nevezzük. A tetraédert négy háromszög határolja. Ha mind a négy háromszög szabályos, akkor szabályos tetraéderről beszélünk.

Megadtuk néhány gúla hálóját. Ha ezeket kartonpapírból kivágnád, és ragasztófüleket is terveznél rájuk, akkor összeállíthatnád belőlük a gúlákat.

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [390.62 KB]