Hazai hírek

Emelkedik a családi pótlék és a gyerek után járó adóbónusz

adóbónusz

Több pénzhez jutnak a gyereket nevelő családok, első körben idén júliustól, majd 2023 januárjától. Emelkedik a családi pótlék és a gyerek után járó adóbónusz.
Igor Matovič pénzügyminiszter ismertette a változásokat, melyeknek köszönhetően számítása szerint januártól gyerekenként 200 euró támogatáshoz jut a szülő.
Ez azonban csak az alapiskolás korú és a kisebb gyerekekre vonatkozik teljes mértékben. Emellett az összeg egy része adóbónusz – továbbá 60 euró még a levegőben lóg, és feltehetően nem minden gyereknek járna.

CSALÁDI PÓTLÉK

A családi pótlék jelenleg gyerekenként 25,88 euró, idén július 1-től 30 euróra emelkedik, következő lépésként pedig 2023 januárjától 40 euróra.

ADÓBÓNUSZ

Matovič közlése szerint a dolgozó szülő adóbónusza jelenleg 47,14 euró (6 évnél kisebb gyerekeknél). A pénzügyminiszter számítása szerint júliustól ez körülbelül 70 euróra emelkedik, jövő januártól pedig 100-ra.
15 éves korig az adóbónusz most 43,60 euró, júliustól ez szintén 70 euróra, majd januártól 100-ra nő.
15 évnél idősebb gyereknél 23,57 az adóbónusz jelenlegi összege – itt kisebb lesz a növekedés. Előbb 40, majd 50 euróra nő, szintén júliustól, illetve januártól.

SZABADIDŐS TEVÉKENYSÉG

Az utolsó tétel a már említett 60 euró – januártól. Ezt a támogatást a megfogalmazás szerint „szabadidős tevékenységre” kapnák a gyerekek, tehát ebből lehetne fizetni a rajziskolát, zeneiskolát, edzéseket stb.
Branislav Gröhling oktatási miniszter és az SaS azonban ezzel a tétellel kapcsolatban máris közölte, a pedagógusok bérének emeléséről kell sürgősen tárgyalni, utána kerüljön terítékre a gyerekek szabadidős tevékenysége. Ez a tétel évente egyébként körülbelül 500 millió euró kiadást jelent az államnak, Gröhling szerint ezt (is) a bérek emelésére kellene fordítani.

Matovič mindenesetre egy elég jól hangzó saját számítást is közzétett: eszerint két alapiskolás korú gyereket egyedül nevelő, minimálbérért dolgozó szülő évente 3132 euróval több támogatást kap majd januártól, az adóbónuszt is beleértve.

Egy másik példát felhozva azt mondta, egy gyereket nevelő munkanélküli szülő havi 40 euróval kap többet, a gyereknek pedig jár a 60 eurós „tehetségfejlesztési támogatás”.